Албания все още лекува раните си от опустошителното земетресение 6.4 по Рихтер, което стана в района на Тирана и град Дуръс, при което загинаха 35 души досега.

Една от жертвите на природното бедствие, което удари страната, е пряко свързана със семейството на премиера Еди Рама.

24-годишната Кристи Печи, която е намерена мъртва, e приятелка на сина на премиера – Грегор Рама, съобщава италианският сайт Blitz Quotidiano.

Двамата млади са двойка от няколко години, но само близки приятели знаели за връзката им. Момичето бе намерено в руините на 6-етажна сграда, която се срути в Дуръс. Според нейния профил във Facebook тя е завършила университета в Тирана със специалност дерматология.

Грегор Рама винаги е стоял далеч от медиите и новината за смъртта на приятелката му вероятно нямаше да се разбере, ако самият той не беше написал в "Инстаграм", че е изгубил "близък за мен човек" при земетресението.

"Той загина заедно с брат си, майка си и баща си. Цялото семейство е погубено. От развалините бяха извлечени само две тела", разкри приемиерският син.

Всъщност първо са извадени телата на Кристи и баща ѝ, а по-късно и на майка и брат ѝ, пише "Дарик".

Сеизмологът Ламбро Дюни заяви, че трусът е изместил целия град Дуръс с най-малко 10 см, съобщава Albanian Daily News. Според него, това е съвсем естествено, тъй като земетресението е било изключително мощно. Освен това сеизмологът предупреди хората, чиито домове са повредени, да не влизат в тях докато не приключат проверките за тяхната безопасност.

Припомняме, че кабинетът гласува 200 000 лева хуманитарна помощ за Албания след опустошителното земетресение.

"Още веднъж съболезнования за жертвите в Албания. Да минем първо проект на решение за одобряване на хуманитарна помощ в размер на 200 000 лева", призова министрите Борисов.

Той добави, че вътрешното ни министерство е подготвило при нужда и 1000 палатки с пакети, имаме готовност да изпратим и екипи за разчистване. Борисов каза, че правителството е в постоянна комуникация с колегите си в Тирана.

"Това е голяма трагедия, не бива да ги оставяме сами. Имаме готовност и с жива сила и с техника, затова и гласуваме тези средства", заключи премиерът.

Нов трус в Албания! Жители в паника са излезли от домовете си

Земетресението в Албания взе три жертви, 50 души са ранени СНИМКИ