Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви, че е уверен, че Северна Македония скоро ще стане 30-ият член на НАТО, информира МИА.

"Остават редица членки, които трябва да ратифицират Протокола за присъединяване, включително Съединените щати. Те изискват вътрешна процедура в Сената и се надяваме всичко да приключи до декември. Ако това не се случи, тогава ще определим друга дата след няколко месеца", каза Палмър в интервю за радио и телевизия Черна гора.

Според него САЩ се застъпват за стабилни Западни Балкани, интегрирани в евроатлантическите институции, за разлика от Русия, която иска регион, основан на сътресения и недоверие.

"Ние виждаме Западните Балкани като член на семейството на западните държави, интегрирани в евроатлантическите институции, като страни, които си сътрудничат на базата на правила и норми. Руснаците показаха, че искат регион, основан на безредие и недоверие. Мисля, че това видяхме най-ясно в Черна гора, когато руснаците подкрепиха преврата през 2016 г., за да попречат на страната да се присъедини към НАТО", каза Палмър.

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани смята, че "руснаците не са приключили с опитите да създават проблеми в Черна гора и Западните Балкани".

Матю Палмър също каза, че един от основните му приоритети като специален пратеник на САЩ е откриването на преговори за присъединяване между Северна Македония и Албания с ЕС, както и възобновяването на диалога между Белград и Прищина.