Съветът на посланиците на Република Северна Македония съобщи, че смята за "непристойна" заплахата на България с евентуално блокиране на пътя към членство в Европейския съюз, ако Северна Македония не признае, че македонската идентичност и език имат български корени, пише "Независен весник".

"Посланиците реагират: София иска с шантаж и заплахи да търгува с македонската идентичност, език и исторически факти", пише пък в заглавие "Слободен печат".

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в ЕС

Изданията в Скопие публикуват днес позицията на Съвета на посланиците на страната, в която се казва, че през последните дни по неприемлив начин под въпрос се поставят отношенията и сътрудничеството между Република Северна Македония и Република България с обяснителен меморандум, изпратен от българска страна до членките на ЕС преди започването на първата междуправителствена конферениция през декември тази година, с която фактически ще започнат преговорите на страната с ЕС.

Съветът на посланиците е изненадан защо официална София избра този акт навечерието на очаквани позитивни решения и оценки за нашия напредък и готовност за започване на преговорите, пишат изданията.

В позицията на посланиците се посочва също, че от 2017 г. Република Северна Македония решително е отворила нова страница в отношенията с подписаните договори с Република Гърция и Република България и искрено е започнала да изпълнява важни точки в договорите както това приляга на страна с проевропейска ориентация.

Гоце – македонец по регион и българин по народност. Компромисът!?

Съветът на посланиците изразява открита подкрепа на президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев за позициите им, че няма да има отстъпки и компромиси за такива условия и искания, пише "Слободен печат".

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ, в комуникация с граждани на живо във Фейсбук, на въпрос защо правителството не реагира на "провокациите на България" и какво ще правим, ако България ни блокира за ЕС, отговори, че за момента най-важното е да се състои тази междуправителствена конференция, което би означавало символично начало на преговорите. Мицкоски информира, че през седмицата ВМРО-ДПМНЕ ще свика заседание на парламента, на което да може открито да се разговаря за македонските червени линии, пише изданието.

"България трябва да се държи достойно, за мен клякане на Скопие сега ще е равносилно на това утре да си създадем проблеми", коментира по-рано днес лидерът на ВМРО, военен министър и вицепремиер Красимир Каракачанов.

На въпрос дали клякаме на Скопие заради Германия, той отговори: "Дали ще клекнеш на едните или на другите, това означава да вкараш вълка в кошарата и утре да си имаме проблеми с претенции за македонски малцинства. Утре ще искат населението в Кюстендилска и Благоевградска област да учи измисления от 1945 г. език".

Каракачанов отрече да има натиск върху нас от страна на Германия по отношение на Северна Македония. По думите му дали Северна Македония ще бъде част от ЕС зависи от тяхното отношение към общата ни история.

"Няма как с подобно коминтерновско мислене, с подобно тропане по масата да се случат нещата. Те тропат на много врати, не само на Германия. Не им прави чест, идвайки в България да търсим разговори за компромис, след като отидат в Брюксел и в някои европейски столици зад гърба да говорят неверни и обидни неща спрямо България", коментира още министърът.