Носенето на маски в Сърбия вече е задължително навсякъде извън дома. Въведени са и други ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, предаде Reuters. Малко след това местният в. Вечерне новости написа: Обрат с маските настъпи в Сърбия.

Доктор Дария Кисич Тепавчевич от щаба за борба срещу разпространението на коронавирусната инфекция в Белград е заявила днес, че  носенето на маски в открити пространства не е задължително.

"Ние препоръчваме на хората да носят маски на открито, а не ги задължаваме. Предпазните средства, покриващи носа и устата, остават задължителни в закритите обществени пространства", е казала медичката.

Само няколко часа преди това Тепавчевич бе заявила, че маските стават задължителни и на открити обществени места и тази мярка  влиза веднага след нейното обявяване.

Специалистката също е обяснила, че решенията за ограничаване или забраната на масовите събития са в компетенциите на властите по места.

Към този момент в Сърбия (с население около 7 милиона души ) са регистрирани 35 454-ма носители на инфекцията, 770 починали, а 31 536 са преборили заразата.