Президентът на Република Северна Македония осъди изгарянето на българското знаме на импровизирания карнавал във Вевчани, разтурен от полицията поради неспазване на мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщават македонските медии.

"Паленето на знамето на България по време на карнавала във Вевчани е недопустимо и е за осъждане. Между съседите е необходимо да се градят доверие, разбирателство и уважение", написа президентът в профила си във Фейсбук.

По-рано българският посланик в Скопие Ангел Ангелов направи остър вербален демарш във външното министерство на Република Северна Македония по повод информациите за изгореното българско знаме във Вевчани.

Във връзка с инцидента със запаленото българско знаме във Вевчани, поради който посланик Ангел Ангелов направи остър вербален демарш, Дойче веле отбелязва, че това не е първият такъв акт и припомня инцидента от ноември миналата година, когато също бе изгорено българското знаме. Външното министерство на Република Северна Македония тогава осъди най-остро този акт и го оцени като "евтин и неуспешен опит да се предизвика омраза между гражданите на двете страни и да се навреди на авторитета на Република Северна Македония". МВнР в Скопие тогава призова гражданите да не се поддават на такива провокации, чиито намерения очевидно противоречат на стратегическите интереси на страната да поддържа и развива добри отношения със съседите.

Македонци запалиха българско знаме! Захариева с реакция

Карнавалът във Вевчани, организиран традиционно в така наречените "мръсни дни", когато се гонят злите сили, от години по духовит начин се шегуват с най-актуалните събития и личности през изминалата година. Паленето на знамето на която и да е държава обаче нито е духовито, нито трябва да бъде част от карнавала, дори когато той не е организиран официално, отбелязва Дойче веле.

Медията припомня, че през 2012 г. и Атина се оплака от подобен инцидент на карнавала във Вевчани - символично погребение на Гърция с ковчег и некролог и изгаряне на гръцкото знаме.

Сега "историята" се повтаря във време, когато се правят опити за решаване на спора с България и се водят активни дипломатически активности между двете страни, пише БНР.

За да бъде иронията по-голяма, вандалският акт с паленето на знамето бе извършен в навечерието на една от най-важните дати в отношенията между двете страни: на 15 януари 1992 г. българското правителство призна Република Македония за независима и суверенна страна. България е първата страна, която призна независимостта на Република Македония по време на мандата на президента Жельо Желев, а с неговото посредничество страната бе призната и от Руската федерация, припомня Дойче веле.

Има голяма символика в тази тема и с факта, че преди три години, на 15 януари 2018 г. депутатите в Собранието приеха закона за ратифициране на Договора за приятелство с България, подписан на 1 август 2017 г., отбелязва още медията.