Една от забележителностите на пограничния град Одрин е гигантският петъчен пазар "Улус" в центъра на града, на който търговците предлагат изобилие от стоки – от игли, през гащи, чаршафи, маратонки, дънки и се стигне до колелета.

След отмяната на карантината за коронавируса – всеки петък пазарът прелива от клиенти, които пристигат от България специално за шопинг, информират местните медии.

По данни на одринските търговци от всеки четирима клиенти на пазара трима са българи.

Местните власти обаче заради пандемията задължават клиентите от България да носят маски на открито, въпреки че в България те не са задължителни.

Афиши и надписи на български език, в които туристите се предупреждават да носят маски на открито, са окачени на различни места в града. Както и да спазват дистанция и хигиенните правила. Посочва се, че за неспазване на наредбата се налагат глоби.

Общинските власти са затегнали контрола по спазването на противоепидемичните мерки.

За местните продавачи пък се въведе задължително изискването да притежават противоепидемичния код ХЕС, който дава възможност за проследяване на вирусоносителите, посочи ръководителят на кооперативния пазар Бюлент Реисоглу.

По думите му за пръв път на пазара в Одрин е било въведено изискването за кода ХЕС.

250 продавачи са регистрирани на одринския пазар "Улус".

Всяка сутрин преди започване на работа се контролира дали съответният търговец има код. За нас здравето на търговците и на клиентите е по-важно от алъш-вериша, подчертава Реисоглу.