Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази загриженост от решението на Турция да отвори за посещения част от района Вароша (Мараш) на окупирания кипърски град Фамагуста.

Фамагуста е окупирана след турската интервенция в Кипър през 1974 г. За разлика от останалите зони на Северен Кипър обаче крайбрежният район на Фамагуста, Вароша, остава затворен за всякакви посещения и е под контрола на турската армия.

Решението за отварянето на Вароша беше обявено във вторник след разговор между премиера на признатата само от Турция Севернокипърска турска република Ерсин Татар и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

В изявлението си Гутериш се обявява против "едностранни действия", които биха могли да увеличат напрежението и да подкопаят шансовете за възобновяване на преговорите за разрешаване на кипърския въпрос. ООН призовава всички страни да започнат разговори за преодоляване на различията и изразява готовност да организира подобна среща.

От своя страна правителството на Република Кипър заяви, че ще внесе протест в ООН, Европейския съюз и други международни организации срещу решението да бъде отворен достъпът до бреговата ивица пред изоставения град. Говорителят на кипърското правителство Кириакос Кушос каза, че това действие е в противоречие с международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН относно Вароша.

Гръцкото външно министерство също осъди решението като "грубо нарушение" на резолюциите на ООН.