Стартира програма за обучаване на кучета, които да разпознават хора, носители на коронавирус, преди да се появили симптомите на заболяването. Правителството на Великобритания е заделило 500 000 паунда за програмата, пише БНР.

Кучета вече успешно са обучени да разпознават миризмата на определени видове ракови заболявания, малария и болестта на Паркинсон. Но проект сега проучва дали лабрадори и кокер шпаньори ще бъдат в състояние да разпознават COVID-19 при хората.

Изследователи от Лондонското училище за хигена и тропическа медицина в сътрудничество с университета в Дъръм и благотворителната организация MedicalDetectionDogs вече започнаха с опитите. Предварителната фаза на програмата предвижда извличане на проби със специфична миризма от заразени с коронавируса пациенти в лондонски болници и запознаването им с тях на шест специализирани кучета.

Британският министър, отговарящ за иновациите, лорд Бетел изрази увереност, че кучетата могат да ускорят резултатите като цяло в стратегията за тестване. От MedicalDetectionDogs твърдят, че кучетата са изключително надеждни и ефективни в този вид дейност. Предишни експерименти с малария са показали, че те могат за един час да разпознаят 250 души с харектерна миризма на заболяването.