Заради влошената епидемиологична обстановка от 06:00 ч. днес, 29 октомври 2020 г. гръцкият окръг Серес, където попада и ГКПП "Промахон", както и окръг Йоанина, влязоха в т.нар. червена рискова зона със степен 4.

Вследствие на това може да бъде наложена забрана за движение както извън, така и в рамките на съответните области.

Като превантивна мярка Гърция затвори за чужденци границата през времето от 00:30 ч. до 05:00 ч. Пропускат се само гръцки граждани с леки автомобили, чужденци законно пребиваващи в страната и автобуси. Товарните автомобили сe пропускат без промяна, както досега.

Нощното движение през "Кулата" – невъзможно! Гърция го забрани

Очаква се в рамките на деня да стане ясно, дали границата ще бъде затворена за чужденци и през деня поради усложнената епидемиологична обстановка и преминаване на окръг Серес в ниво 4 като рисков район, съобщава "Труд".

За зоните, попадащи в ниво 3 (оранжево) и ниво 4 (червено), е забранено движението в интервала от 00:30 ч. до 05:00 ч. Изключения се допускат за работещите нощна смяна или при спешни случаи (свързани със здравето).

Според картата за здравна безопасност и защита срещу инфекцията СOVID-19 в Гърция към момента в ниво на риск 3 (оранжево) попада и град Солун и областта около него, както и област Атина.

След обявения вчера повишен ръст на заболели от 1547, от които 384 в Солун и 158 в Серес, комисията следяща развитието на пандемията обсъжда нови мерки и евентуално преминаване на Солун в ниво на риск 4 (червено), което означава пълен локдаун. Това ще стане ясно в рамките на деня.

Към момента не се обмисля цялостно затваряне на Гърция, като властите ще продължат практиката за ограничения на местно ниво при необходимост.