Нискоквалифицираните работници във Великобритания няма да могат да се сдобият с виза. Toва предвиждат промените след Brexit, който стана факт на 31 януари, съобщават от правителството на Острова, цитирано от BBC.

Целта е работодателите да спрат да разчитат на "евтина работна ръка" от Европа и да започнат да инвестират в задържането на персонал и разработване на технологии за автоматизация, предаде Нова.

Гражданите на ЕС, както и на страни извън него, пристигащи на територията на Великобритания, ще бъдат еднакво третирани.

От опозиционната лейбъристка партия смятат, че подобна "враждебна среда" би затруднила привличането на работници.

Според вътрешния секретар Прити Пател обаче новата система има за цел само "най-ярките и най-добрите да пребивават на територията на Обединеното кралство".

Обединеното кралство ще въведе нова точкова система за оценка на професионалните качества на имигрантите, чиято цел е повишаване на нивото на чуждестранна работна ръка в страната, се казва в изявление на правителството в Лондон.

"Целта е да сложим край на свободното движение на мигранти. Ще възстановим контрола над нашите граници чрез въвеждане на нова точкова имиграционна система", смята министърът на вътрешните работи Прити Пател.

По думите ѝ подобна инициатива ще стимулира икономическия растеж и напълно ще реализира потенциала на страната.

Новата система ще започне да функционира на 1 януари 2021 година. Кандидатите ще получават точки в зависимост от покриването на редица критерии - за оценка на уменията и квалификацията, нивото на владеене на английски език и други подобни. 

Системата ще осигури същия подход както за гражданите на Европейския съюз, така и за жителите на държави, които не са членки на него.

Реформата има за цел да опрости достъпа до страната на висококвалифицирана работна сила, като същевременно намали общия приток на мигранти.

Изчислено е, че в момента около 70% от тези, които са дошли от страни от ЕС в Обединеното кралство, не отговарят на изискванията, които ще бъдат наложени на висококвалифицирани специалисти след влизането в сила на новата система.