Постепенно след 15 май ще отворят врати нехранителните магазини. Първи ще бъдат търговските обекти в моловете, които имат външен вход. Икономисти подчертават, че смекчаването на ограниченията е необходимо, за да се даде рестарт на търговията, съобщи БНТ.

Магазините в румънските молове са затворени повече от месец. В големите търговски центрове продължиха да работят единствено хранителните магазини, аптеките и ателиетата за химическо чистене. Сега обаче правителството обмисля въвеждането на нови по-леки мерки. Една от тях предвижда нехранителни обекти в моловете, които разполагат с отделен вход отвън, да възобновят работа. Реакциите на гражданите обаче са разнопосочни.

Сред най-засегнатите от ограниченията заради COVID-19 са търговците, които трябваше да продължат да плащат наеми, макар че останаха без приходи. И обещават да осигурят безопасни условия, когато магазините отворят отново.

Космин Саву-Кристеску, представител на организацията на търговците на дребно: Ще бъде проверявана температурата, ще има маски и дезинфектанти навсякъде. Няма да се допускат много хора наведнъж.

Според специалисти предизвикателствата пред румънската икономика едва сега започват. В същото време битката с коронавируса продължава.

По последни данни на университета „Джон Хопкинс“ потвърдените случаи в Румъния са 14 499, като повече от шест хиляди от заразените са излекувани. 234-ма пациенти са в интензивно отделение. Починалите са повече от 880 души.