Български родители масово пазаруват за учениците от съседна Турция. Причината - всички учебни пособия в южната ни съседка излизат доста по-изгодно на семействата.

Заради евтината турска лира, тур с пазаруване в Одрин излиза повече на сметка дори с пътуването и нощувките, отколкото обикалянето по борси и магазини за тетрадки, раници и дрешки за детето.

В Одрин най-често пазаруват хора от Южна България – пълно е с коли с пловдивски и хасковски номера. Но вече ходят и много столичани, дори пътуват и от Добрич, и от Варна.

Едни от тях са Любо и Мария. Те съчетали ваканцията и разглеждането на забележителности с покупки на основните пособия, необходими за новата учебна година, разказват от TrafficNews.

В петък там е пазарен ден и българите си купуват всичко – от зеленчуци и плодове, до перилни препарати. Задължително се връщат с кутии с баклави, на които съседите са големи майстори. Килограмът на различни вкусотии - с шам фъстък, с орехи, увити като сърма или като суши - излиза около 10 лева. Ако нямаш обменени лири, са готови да вземат и левове, и евро. Голяма част от търговците знаят български.

В магазините от големите вериги пък има специални кътове с всичко необходимо за ученика.

"При цена от 32 ст. на лирата, раницата, заедно с тетрадките, моливите, фулмастрите, боите, транспортира, пергела и всичко друго, което е нужно на петокласника, излезе около 90 лева. Докато у нас само раницата струва толкова, ако е олекотена и по-качествена", обясниха доволните родители.

Още толкова платили за дрешки за първия учебен ден – ризка, панталон, сако, елече, включително и обувките. И дори подстригали детето в хубав салон срещу 8 лева, докато в София това ще струва поне 15 лв.

Много от българите, които живеят близо до границата, тръгват за Одрин рано сутринта и се връщат вечерта с пълни багажници. На границата вече не е чак толкова натоварено – гастарбайтерите приключиха с отпуските и се прибраха, защото в Германия децата тръгват на училище на 1 септември.

Който обаче реши да остане да нощува, може да си намери хубав хотел на съвсем прилични цени. „За две нощувки със закуска в апартамент за трима платихме общо 200 лева”, разказват Любо и Мария. Вечерята им излязла около 35 лв.

Комшиите дори вече измислили как да заобикалят сухия режим и да заблуждават служителите от морална полиция – цивилни, които обикалят по заведенията и следят къде се сервира алкохол. А ако хванат пиещ, глобяват и собственика, и клиента.

“Поръчваш си кока-кола с намигване и сервитьорът ти носи наливна бира в цветна чаша”, обяснява Любо.

Все пак Одрин е университетски град, пълен с млади хора и туристи – няма как приумиците на Ердоган да не срещат поне тиха съпротива, коментират запознати с отношението на турците в Одрин към политиката на президента им.