Мерки: Румъния подсилва отбраната си срещу Русия с база за €2.5 милиарда

Мерки: Румъния подсилва отбраната си срещу Русия с база за €2.5 милиарда

2,5 милиарда евро ще инвестира Румъния за модернизиране на военната база край Черно море като част от противодействието на нарастващото присъствие на Русия в региона.

Намиращата се на около 200 километра източно от Букурещ авиобаза "Михаил Когълничану", ще бъде приведена в съответствие със стандартите на НАТО. Във военния обект ще могат да се настанят до 10 хиляди войници и самолети F-35 на НАТО става ясно от документи, публикувани от местни медии. Базата ще бъде истински "мини-град" за военните с детски градини, спортни клубове и болница, пише британското издание The Times.

Румънската военна база вече е превърна в център на засилената активност на НАТО в Черно море, оформящо се като ключова зона на напрежение между Русия и Запада.

След като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., Москва започна да увеличава морското си присъствие в Черно Море, като използва дълбоководната база в Севастопол за да изпълнява военноморски мисии в Сирия. Русия също така възпрепятства и корабоплаването в региона и миналата година плени три украински кораба в района на Керченския пролив.

Румъния и България, разположени на брега на Черно море, в миналото бяха съюзници на Съветския съюз, но след разпадането му се присъединиха към НАТО и Европейския съюз. В отговор на действията на Русия, те поискаха от алианса да засили присъствието си в региона, отбелязва британският вестник.

Румъния води годишните черноморски учения на НАТО. През февруари т.г. в румънската авиобаза пристигнаха 500 американски военнослужещи. Там е разположена и ескадра "Тайфун" на британските военновъздушни сили. От април миналата година тези самолети многократно са прехващали руски самолети, пише money.bg.

Разположена на източното крайбрежие на Черно море, Грузия също е обезпокоена от агресивните действия на Русия. Тя не е член на алианса, но участва във военните учения на НАТО. Генералният секретар на атлантическия пакт Йенс Столтенберг заяви по време на посещение в Тбилиси през март, че алиансът "подготвя" Грузия за присъединяване.

Украйна също участва в ученията на НАТО в региона и развива своето взаимодействие със северноатлантическия съюз от 2014 година.


Напишете коментар

Леко земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер е регистрирано днес в
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган категорично изключва всякакви преговори
Ах, акълсъз будала! Булгаръм демектен неден утанъйорсун! Така би се
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че България ще изрази
Напрежението по турско-сирийската граница продължава да расте, а опасенията от
Американският разрушител "Портър", въоръжен с управляеми ракети, навлезе в