Мерки: Румъния подсилва отбраната си срещу Русия с база за €2.5 милиарда

Мерки: Румъния подсилва отбраната си срещу Русия с база за €2.5 милиарда

2,5 милиарда евро ще инвестира Румъния за модернизиране на военната база край Черно море като част от противодействието на нарастващото присъствие на Русия в региона.

Намиращата се на около 200 километра източно от Букурещ авиобаза "Михаил Когълничану", ще бъде приведена в съответствие със стандартите на НАТО. Във военния обект ще могат да се настанят до 10 хиляди войници и самолети F-35 на НАТО става ясно от документи, публикувани от местни медии. Базата ще бъде истински "мини-град" за военните с детски градини, спортни клубове и болница, пише британското издание The Times.

Румънската военна база вече е превърна в център на засилената активност на НАТО в Черно море, оформящо се като ключова зона на напрежение между Русия и Запада.

След като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., Москва започна да увеличава морското си присъствие в Черно Море, като използва дълбоководната база в Севастопол за да изпълнява военноморски мисии в Сирия. Русия също така възпрепятства и корабоплаването в региона и миналата година плени три украински кораба в района на Керченския пролив.

Румъния и България, разположени на брега на Черно море, в миналото бяха съюзници на Съветския съюз, но след разпадането му се присъединиха към НАТО и Европейския съюз. В отговор на действията на Русия, те поискаха от алианса да засили присъствието си в региона, отбелязва британският вестник.

Румъния води годишните черноморски учения на НАТО. През февруари т.г. в румънската авиобаза пристигнаха 500 американски военнослужещи. Там е разположена и ескадра "Тайфун" на британските военновъздушни сили. От април миналата година тези самолети многократно са прехващали руски самолети, пише money.bg.

Разположена на източното крайбрежие на Черно море, Грузия също е обезпокоена от агресивните действия на Русия. Тя не е член на алианса, но участва във военните учения на НАТО. Генералният секретар на атлантическия пакт Йенс Столтенберг заяви по време на посещение в Тбилиси през март, че алиансът "подготвя" Грузия за присъединяване.

Украйна също участва в ученията на НАТО в региона и развива своето взаимодействие със северноатлантическия съюз от 2014 година.

Напишете коментар

Камион, пълен с мигранти, е засечен в Северна Македония. Снощи на пътя между
Правителството на Черна гора съобщи, че всички пациенти, заболели от COVID-19 в
Курортните и ваканционни селища по морските брегове на Турция като Кушадасъ,
Черногорският Институт за обществено здраве от няколко дни не е регистрирал
Министерският съвет одобри Споразумение между Комисията за регулиране на
Два силни труса бяха усетени на гръцкия остров Крит тази нощ. Първият трус е