Стотици търсещи убежище са на път за континентална Гърция от бежански лагер в Лесбос, гръцки остров в Егейско море.

 Мигрантите пътуват с ферибот и трябва да пристигнат на пристанището в Атен в Пирея утре сутринта.

 Това е първият масиран трансфер на търсещи убежище от пренаселения лагер Мория от началото на блокирането, наложено от гръцкото правителство на 23 март на фона на кризата в Ковид-19.

 Последният масов трансфер се извърши на 20 март с участието на около 600 души.

 В допълнение към 392-те души, напуснали днес Лесбос, 2000 други са предвидени постепенно да бъдат прехвърлени в континентална Гърция през следващите седмици.

Гърция се сблъсква със ситуация на пренаселеност в бежанските лагери на Агенските острови, което доведе до лоши санитарни условия и епизоди на насилие.

 Докато лагерите имат общо около 6200 места, почти 37 000 бежанци се приемат.

 Лабора Мория на Лебос, по прякор "джунглата" е домакин на около 19 000 бежанци, повече от шест пъти повече от капацитета му.

 Много НПО, включително Human Rights Watch, призоваха гръцкото правителство да действа „незабавно“, за да облекчи натиска върху лагерите.

 Страната обяви през февруари изграждането на нови лагери за настаняване на 20 000 лица, търсещи убежище, които ще бъдат ограничени до тримесечен престой.

 През първото тримесечие на 2020 г. около 10 000 мигранти напуснаха островите за континенталната част, според министъра на миграцията и убежището на Гърция Нотис Митарачи.

 Той отиде в Лесбос в неделя, за да открие медицински център в лагера Мория, който трябва да проведе скринингови тестове за лицата, търсещи убежище.

 Случаите на Covid-19 са идентифицирани в два лагера и хотел-мигрант на континента, като 150 души са тествани положително.