След повече от два месеца спиране на всекидневната информация за развитието на пандемията от коронавирус (на 26 май беше последната пресконференция), гръцките власти свикват днес извънреден брифинг за епидемиогичната обстановка.

Тревожните данни с нарастването на случаите от COVID-19 доведоха до появата отново на инфекциониста Сотирис Циодрас, говорител на гръцкото министерство на здравеопазването.

В "тънко парче, което може да бъде разбито всеки момент" се превърна страната с нарастване на случаите на коронавирус, твърди професорът по инфекциозни болести Никос Сипсас.

Той подчерта, че научната и здравна общност е особено загрижена и не изключва възможността за връщане на SMS-ите за придвижване из градовете и селата на страната.

"Не крия от вас, че сме загрижени много. Не искам да ви паникьосвам, но тревогата е интензивна относно развитието на пандемията след последната седмица. На масата за обсъждане е защитата на уязвимите групи. Ако ситуацията го изисква, тогава ще бъде наложено ограничение на движението чрез SMS. Обсъждаме и други мерки, които ще бъдат разгледани в зависимост от развитието на епидемията", подчерта Сипсас пред телевизия "Антена".

В същото време гръцката банкова асоциация информира за трансакциите, които няма да могат да се извършват в банковите клонове от вторник, 4 август 2020 г.

  • теглене на пари до 400 евро. Теглене до тази сума ще се извършват с дебитната карта, по банкомати.
  • парични депозити до 1000 евро. Депозитите до тази сума ще се извършват в банкомати, използвайки дебитна карта.
  • плащанията на сметки (енергия, вода, телефония, застраховки и др.) ще става чрез интернет/мобилно банкиране или банкомати. Няма да бъде възможно обслужването на тези трансакции от пари в брой на гишета.

Поради увеличения брой на заболели в северна Гърция, конкретно в района на град Кавала въведоха задължително носене на маски и по отворените пазари.

Според последна информация 77 са новите случаи на коронавирус в Гърция. Така общият брой на заразените в страната достигна 4 737 души. В момента в реанимационни отделения на болниците се намират 13 пациенти с COVID-19.

През последната седмица в Гърция се наблюдава увеличение на броя на заразените с коронавирус – средно от 50 до 80 случая за денонощие. Заради това правителството обяви затягане на мерките за предпазване от инфекция, включително носене на маски както в закритите помещения, така и на откритите палуби на фериботите.