Преминаването на камиони през граничния пункт с Гърция "Илинден-Ексохи" изобщо не е пускано, както обеща южната ни съседка.

От днес тежкотоварният поток от там трябваше да бъде вазстановен, като уж нямаше да бъдат изисквани и PCR тестове, нужни бяха само QR кодовете, получен след регистрация, направена най-късно 24 часа преди пътуването.

От полунощ! Гърция пуска Илинден-Ексохи за тирове!

Пред БНР собственикът на транспортна фирма от Гоце Делчев Кръстьо Веселинков обаче настоя, че Гърция изобщо не е решавала да отваря граничния си пункт с България.

"Това беше блъф, използван от нашето Външно министерство за потушаване на напрежението. Тази сутрин прозвъних. Няма такава информация в гранична служба за 7 септември. Тук е известна датата 15 септември", настоя той.

"А камиони идват периодично ,от Румъния, от Полша, наши от Благоевград. Аз имам заснет видеоклип как пристигат товарни автомобили", разказа Веселинков.

Загубите си той изчислява на около 600 лева на всеки курс.

 "Около 600 лева опират разходите, които плащаме повече на един курс. Не се връзват цените вече. Обезсмисля се всичко", категоричен е той .

"За фалирали не ми е известно, но претърпели сериозни загуби има“, посочи той в отговор на въпрос дали има затворени бизнеси на превозвачи в района на Гоце Делчев.

"Слава Богу не съм опрял до тези 60/40. Допреди да затворят КПП-то съм си работил нормално, но в тези два месеца, откакто е затворено, спадът ми е около 70% в оборота", поясни още Веселинков.

Относно заявката за гражданско неподчинение, която бе направена преди дни от страна на превозвачески фирми, Кръстьо Веселинков уточни, че предстои да се обмисли как точно да се случи.