Вчера, със специален полет PQ 7302 с украински самолет, граждани и чужденци бяха евакуирани от китайския град Ухан, където в момента се намира епицентърът на коронавируса. Самолетът е кацнал на летището в Харков.

Според Министерството на здравеопазването на борда на самолета е имало 45 украинци, 27 чужденци и членове на екипажа, включително трима лекари, съобщи Блиц.

Те са откарани с автобуси в Нови Санжари, Полтавска област, в 19:50 снощи. Евакуираните души 14 дни ще бъдат в санаториум, под строго наблюдение и режим на санитарно-епидемиологичен контрол и безопасност.

Това предизвика масови безредици по улиците. Протестите на местните жители прераснаха в масови безредици, в които тежко пострадаха над 10 полицейски лица.

Местните жители не са искали да допуснат хората до санаториума и дори започнали да хвърлят камъни по автобусите. Общи 7 автобуси са пристигнали. Водачите им са били облечени в специални гащеризони, а пътниците - с респиратори. 

"По време на безредиците в Нови Санжари бяха задържани 24 души, които участваха в сблъсъци с полицията", това заяви пред ръководителя на Националната полиция Игор Клименко след среща с оперативния щаб на правителството в Нови Санжари.

"По време на сблъсъците в Нови Санжари, при които украинци и чужденци бяха евакуирани от Китай, полицията задържа 24 души", каза Клименко.

Той уточни, че сутринта са задържани 17 души, а вечерта - още 7.

Според говорителя на Националната полиция в Полтавска област Юрий Сулаев, задържаните в Нови Санжари са изправени пред 8 години затвор.

Задържаните са отведени в местното полицейско поделение.

"Те поетапно ги вкараха в местното полицейско отделение. Може би в съседните звена, гледайки какви престъпления са извършени.

Те ще се наказват по член 294 от Наказателния кодекс на Украйна, който е за масови безредици. Там съдът предвижда от 5 до 8 години затвор.

Ще бъдат съдени и по член 345 от Наказателния кодекс - причиняване на щети на служител на реда (до 5 години затвор). Това са сериозни обвинения", каза Сулаев.

В Нови Санжари е горещата точка на събитията. Възможно е ситуацията да бъде изострена. Правоохранителите ще дежурят денонощно, за да пазят интензивно селото.

"Сега в Нови Санжари, където украинците са евакуирани от Китай, полицията е в засилена и са организирани интензивни патрули", каза заместник-министърът на вътрешните работи Сергей Яровой.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че над 10 полицаи са били тежко ранени при сблъсъците. Той говори пред журналисти по време на брифинг в Нови Санжари, след като евакуацията на хора от Ухан и настаняването им в санаториум предизвика масовите безредици.

Аваков благодари на полицията за тяхната професионална работа и нарече събитията в Нови Санжари "едно от най-големите разочарования в живота си".

"Разочарованието е в хората и в морала им. Това е срам за целия свят! 

Хората бяха 22 часа на път и бяха посрещнати така... Нека всички помислят за това. 

Пияни хора спекулираха с патриотични неща. Те мислят малко за обществото. 

Срам ме е от много неща, които се случиха днес. Може да не вярват на властите, но трябва да останат добри в сърцата си", каза Аваков.