Сърбия очаква приходите ѝ от транзита на руски газ през участъка от газопровода „Турски поток“ на нейна територия да възлизат на 185 млн. долара годишно. Това заяви президентът на страната Александър Вучич в понеделник вечер по Pink.


"За нас газопроводът е стратегически. През декември завършихме 403 км от газопровода през територията на Сърбия. Остава да изградим четири измервателни станции и една голяма компресорна станция в Жабари", каза той. 

По думите му "Турски поток" е нещо, което хората ще използват в продължение на много години напред и Сърбия, превръщайки се в транзитна страна, ще получава доход в размер на 185 млн. долара годишно, пише economic.bg.

Според Вучич "Турски поток" е от голямо значение за индустриализацията на Сърбия и привличането на инвеститори. Той смята, че чрез газопровода Сърбия "ще получава основно руски газ". "13 милиарда кубически метра газ ще дойдат в Сърбия, от които 3 милиарда кубически метра ще останат в Сърбия, останалите ще отидат в Унгария, Босна и Херцеговина, Косово и Метохия", каза Вучич. Той изрази надежда, че "българите ще завършат изграждането на своя част от газопровода до края на май или до юни, така че през септември или до края на 2020 г. природният газ ще започне да постъпва в Сърбия“.