НАСА засече гигантски смог от въглероден оксид, идващ от пожарите в дъждовните гори на Амазония. Агенцията разпространи нови данни и графики, които показват движенията на огромен облак от газ, който "играе голяма роля както в замърсяването на въздуха, така и в процеса на климатичните промени". 

Невидимата заплаха идва от пожарите, които в момента бушуват в горите в Бразилия, чиито пламъци се извисяват на огромна височина. 

https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/520/201908/1566825319-vv3.jpg

НАСА написа: "Замърсител, който може да пропътува огромни дистанции, въглеродния оксид може да се задържи в атмосферата до месец. На височините, изобразени на тези кадри, газът има слаб ефект върху въздуха, който дишаме, въпреки това, силните ветрове може да го натиснат надолу, където той ще окаже сериозно влияние върху качеството на въздуха".  

Националният институт за космически изследвания на Бразилия, който следи за изсичането на горите, е регистрирал над 77 000 горски пожара в страната тази година, пише Блиц. Това е ръст от 85% спрямо миналата година.

Половината от пожарите са в района на Амазония. При това, данните на НАСА сочат, че положението с пожарите из Амазония може да не е чак толкова лошо, колкото то е описвано в глобалните сълзливи призиви за помощ. 

https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/520/201908/1566825319-vv.jpg

Социалните медии прегряха от най-различни публикации относно огнения ад в Амазония, а световни звезди и знаменитости неуморно изразяваха притесненията си от пожарите. Леонардо ди Каприо дори обеща да дари 5 милиона долара за борбата с пожарите. 

Междувременно стана ясно, че редица от сърцераздирателните снимки на горски пожари в Амазония, които станаха хит в мрежата, дори не са на пожарите от този месец.  

"Смятано от 16 август, 2019 година, анализите на данните от сателитите на НАСА сочат, че активността на горските пожари в Амазония е близо до средната на годишна база спрямо последните 15 години (Амазония се простира върху няколко страни - Бразилия, Перу, Колумбия и върху части на още няколко страни).

Въпреки това, че активността изглежда по-голяма от обичайното в държавите, върху които се разпростира Амазония и Бразилия, засега тя е под средното в Мато Гросо и Пара, според оценките на Глобалната база данни за емисиите от пожарите, изследователски проект, който събира и анализира данните на НАСА", заявиха от американската космическа агенция. 

От там добавиха: "В региона на Амазония, пожарите са рядкост през по-голямата част от годината, защото влажното време не позволява те да се разпалват и разпространяват. Въпреки това, през юли и август, активността им обичайно се засилва поради настъпването на сухия сезон.

Много хора използват огън, за да изчистят обработваемата си земя, или да разчистят земя за други цели. Обичайно, активността достига своя пик през септември и почти замира през ноември".