Пак сме на чело на черната статистика в ЕС. Страната ни е на първо място по брой загинали при автомобилни катастрофи на 1 милион жители. 

Данни на Евростат за 2017 година показват, че смъртността на пътя у нас е изключително сериозна. Това не е новина за никого, особено предвид черната 2019 година, която също бележи рекорд по брой жертви на пътя. 

Статистиката на пътните инциденти с фатален край само за първите 6 месеца на тази година показва нелицеприятни факти: 254 загинали и 3 653 ранени при близо 3 000 пътно-транспортни инцидента. Това означава по около 250 инцидента всеки месец и 42 убити българи средно на месец при автомобилни инциденти.

Според Евростат в България е имало 64 загинали на милион жители. Това е шест пъти повече от страна като Малта, където загиналите са едва 11 на 1 милион, съобщи БГНЕС. 

Средният показател за ЕС е 23 смъртни случая на 1 милион при категорията леки автомобили.

Данни от доклад на МВР показват, че най-висок дял смъртност има при катастрофите с челен сблъсък между автомобили - близо половината от фаталните инциденти се дължат на подобен вид ПТП.

МВР отчита също, че най-тежките последствия при ПТП с челен сблъсък се дължат на навлизане по някаква причина в лентата за насрещно движение, неправилно изпреварване, разсейване, задрямване. Редица изследвания пък показват, че заболявания като сънната апнея е сериозна причина за инциденти на пътя. 

Пак по данни на МВР за периода 2011-2017 г. при ПТП с челен сблъсък са загинали 910 души, а ранените са 6 995, като по-голямата част от пострадалите нямат никаква вина за катастрофата.

През 2017 г. на територията на ЕС при пътни инциденти са загинали около 25 хиляди души или около 50 смъртни случая на 1 милион жители, показват данните от анализа на Евростат.