Днес се навършват 20 години от разрушаването на Мавзолея на Георги Димитров. 

Той е построен през 1946-а година. Веднага след смъртта на комунистическия ръководител на 2 юли, Министерският съвет на Народна република България (НРБ) решава да балсамира тялото и да построи мавзолей, в който то да бъде изложено.

Масивната сграда е проектирана от архитект Георги Овчаров с участието на Рачо Рибаров и Иван Данчов и вдигната за рекордните 6 дни, вложените средства са… милиони. 

Мавзолеят става център на тоталитарния култ към Георги Димитров като "вожд и учител на българския народ" и част от държавния церемониал през периода 1949 – 1989 г. Тук, по протокол, чуждестранните делегации полагат венци при посещение в страната, а партийно-държавното ръководство от трибуната му приема манифестациите и парадите на официалните празници. 

Тленните останки на Георги Димитров напускат мавзолея на 18 юли 1990 г. Те са кремирани и на 23 юли същата година са погребани в Централните софийски гробища. 

Още през 1992 г. Столичният общински съвет взема решение мавзолеят да бъде разрушен. Заради липса на пари това обаче така и не се случва. Така 9 г. след като мумията напуска мавзолея, сградата стои празна, докато през лятото на 1999 г. държавата не се заема с разрушаването й.

Събарянето става по нареждане на строителния министър в правителството на СДС Евгений Бакърджиев, който по това време е и вицепремиер.

50 години по-късно бързото му строителство се оказва и изключително издръжливо. 6 дни бяха необходими, за да бъде съборен един от най-ярките комунистически символи в центъра на столицата.

На 21-ви август 1999-та година първият взрив оглушава софийските улици. Стотици софиянци се събират в центъра на столицата. На място са освен Бакърджиев и тогавашният премиер Иван Костов и кметът на столицата Стефан Софиянски. 

Тълпата обаче става очевидец на невиждана гледка – след два взрива мавзолеят само се килва. Опитът се оказва неуспешен. Следващите 6 дни преминават с нови взривове и нови опити сградата да бъде заличена. На 27 август мавзолеят е напълно разрушен.

През 2018 година Столичният общински съвет реши, че подземията на мавзолея стават част от музеен квартал. Под съборения мавзолей има общо три подземни нива. Първото от тях ще се използва като галерия от Софийската градска художествена галерия, а останалите две като хранилища. 

А отгоре му през годините се рояха една през друга арт инсталации, даже имаше цветни градинки на посолствата у нас.