Магнитна буря се очаква да удари Земята в последния ден на август, предупреди Центърът за прогнози на космическото време към Американската национална агенция за изследване на атмосферата и океаните. Причина за геомагнитното смущение е високоскоростен слънчев вятър. Прогнозата е за лека магнитна буря (G1).

Геомагнитната атака ще започне вечерта на 31 август, когато планетарният индекс ще е със стойност 4 по 10-степенната скала, посочва Руската лаборатория за изследване на слънчевата активност към Института “Лебедев”. На 1 септември се очаква кулминацията на бурята. Индексът може да скочи до степен 5-6.

Слабите геомагнитни бури се усещат предимно от хората с проблеми на сърдечно съдовата система, обясняват лекари. Възможни са сърдечни спазми, замаяност, главоболие и липса на концентрация. Смущенията в магнитното поле могат да въздействат и на хора с психични разстройства, както и на по-възрастните.

При подобни ситуации понякога има и колебания в електроенергийната мрежа. Уязвими са и спътниците, осигуряващи навигационна информация. 

Магнитните бури представляват навлизане на слънчеви частици в земната атмосфера. Те са изхвърлени от нагорещената повърхност на нашата звезда и са парченца слънчева лава. Понякога тези частици са донесени до земната атмосфера благодарение на слънчев вятър. Те предизвикват временни смущения в земната магнитосфера.

Как да се спасим

За по-голямата част от хората магнитната буря е стрес. В тези дни намалява производството на отговарящия за адаптацията хормон мелатонин и се увеличават хормоните на стреса - адреналин и кортизол. Статистиката сочи, че броят на хоспитализираните и тези, при които се засилват сърдечно-съдовите смущения, рязко нараства. Често се регистрират инфаркти и инсулти.

Ето какво съветват специалистите, за да нямате проблеми:

- По време на магнитни бури не ставайте рязко от леглото, за да не ви се завърти главата или да изпаднете в безсъзнание. Особено опасно е за хората, които пият лекарства за хипертония.

- Постарайте се да не се стресирате допълнително и да не вземате важни решения.

-l Няма нищо по-добро от чистия въздух и разходка в парка или сред природата.

- Най-важното в дните на магнитни бури е да не преяждате, което може да доведе до сърдечен пристъп. Сърцето и мозъкът може да се окажат без кислород заради това, че кръвта е преразпределена в полза на претъпкания стомах.

- Намалете дневния прием на калории. 2000 калории на ден в менюто по време на слънчево изригване са напълно достатъчни.

- Лекарите препоръчват предимно лека храна и сокове от кисели плодове и зеленчуци. Включете в менюто варена риба, морски продукти, мляко. Препоръчват се и бобови култури - грах, леща, фасул. Незаменими са бананите. Съдържащият се калий и биологично активни вещества намаляват действието на адреналина върху психиката.

- Вземете си контрастен душ, като редувате топла и студена вода. За по-издръжливите се препоръчва директна студена баня. А ако разполагате със свободно време, отидете на минерална баня, на спа или сауна.