Питие - бомба. Почти буквално. От него има една единствена бутилка в света. Ще посмеете ли да опитате водка "Атомик"? 
А ще се докоснете ли бутилката, ако разберете, че тя идва от радиационният Чернобил?
 
Водката е направена със зърнени култури и вода от забранената край "Чернобил" 30-километрова зона. Това е първият консуматорски продукт, който е произведен в този район след аварията в централата през април 1986 г.
Екипът зад "Чернобилската алкохолна компания" е започнал проекта с отглеждането на зърно в зоната.

"Идеята ни беше след това да го използване, за да правим алкохол", обясняват учените пред BBC. 

Самите експерти имат огромен интерес към зоната и я проучват от години. Те се опитват да разберат как се е възстановила земята след ядрената катастрофа през 1986 г. и освен това се надяват да припечелят някой лев, с който да помогнат на хората в Украйна, засегнати от икономическите последици след трагедията. 

"Това е единствената съществуваща бутилка - треперя, когато я надигам", обяснява проф. Джим Смит от Университета в Портсмут, Великобритания.

Водката не е по-радиоактивна, от която и да е друга, и това ще го потвърди всеки химик. При дестилация всички нечистотии остават в отпадъчния продукт. На това се дължи и изборът на водката като продукт, произведен от земите на Чернобил. 

Според учените обаче това е много повече от маркетингов трик и ще помогне на онези, пострадали от трагедията. 

Барман от лондонския "Bar Swift" сравнява "Атомик" с обикновена водка. Според него тя има леко плодови аромати, но не е прекалено различна. 

А за коктейли е рано да се говори - количеството радиоактивна водка е ограничено и ще трябва да почакаме, преди да си поръчаме мартини с "Атомик". Учените очакват тази година да успеят да направят 500 бутилки от чернобилския алкохол, така че имайте търпение.