XXI век е времето, когато човек съзнателно избира самотата. Въпреки безпрецедентните възможности за търсене на сродна душа и изграждане на хармонични отношения, хората все повече се съсредоточават само върху собствените си хобита и притеснения. А семейните ценности преживяват истинска криза. 

Момичетата вече не бързат да се омъжат. А някои, които са имали време да се „опарят“ от връзката си с друг човек, се страхуват, че следващите опити няма да бъдат по-добри, а може би дори по-лоши. С течение на времето те също стесняват кръга от приятели и познати. Избирайки такава доброволна изолация, хората, без да го знаят, застрашават себе си. 

Самотните хора често здраво запускат и външния си вид, а дори и собствените си жилища. Смята се, че ергенските домове са абсолютен бардак - без женска грижа всичко е мръсно и потискащо. А как е при самите жени? Може би и при тях картинката е доста... обезкуражаваща?

Така изглежда апартаментът на 29-годишната британка Чарли, която живее в столицата. Фотографът е бил неприятно изненадан да види, че тук няма и следа от уют... На самото момиче обаче така му е комфортно. Тя работи много, просто няма време за посрещане на гости, затова няма и смисъл от почистване...

А вижте какво безобразие се случва в къщата на миловидната 28-годишна англичанка Пат, която обича да си прави селфи за Instagram, но... мрази почистването на къщата. И да, тази дама също не обича гости. 

„Работя прекалено много, за да хабя време и за личния си живот. Нещо повече, има толкова много притеснения и изисквания от момчетата, че да останем сами, е много по-удобно”, казва 29-годишната Табита. 

Привиквайки към самотата, човек започва да прави компромиси със себе си по-често - той почиства по-рядко, по-малко гледайки външния си вид. Опитвайки се да бъде свободен от всичко, дори от елементарна домашна работа, човек не забелязва как самият той започва да изглежда унизително. 


Психолозите казват, че дори и да нямате необходимост от половинка в живота ви и да не желаете да се обвържете с брачни окови, не бива да се „пускате“ от целия свят. Приятелите са винаги важни и в тази взаимна подкрепа всеки може да намери точно това, което му липсва. Въпреки че от някои хора наистина е  по-добре да стоим настрана.