Продължава хаоса на гръцкия остров Самотраки. Проблеми с ферибота има от няколко дни, а хиляди туристи, сред които и български граждани, се оказват в капан. 

Проблемът е голям, тъй като в Гърция вилнеят огромни пожари. Огнени пламъци бушуват и на самия остров Самотраки. Трети ден обаче туристите не могат да си тръгнат заради повреда във ферибота, който трябва да ги извози до пристанището в Александруполис. 

Така туристите се оказват в огнен капан. В момента на място има хиляди хора, сред които и майки с деца. По данни на румънски медии в момента на острова са 1500 бедстващи туристи.

Освен всичко, в района има и силен вятър, който създава трудности при гасенето на пламъците и разраства допълнително пожара. Пламъците са били потушени и опасност за туристите няма. 
 
Фериботът се развалил преди няколко дни. Развалил се и корабът, който бил изпратен да го поправи. Проблемите започнали още преди седмица. 
Единствената връзка бил кораб, който можел да транспортира туристите, но не и техните автомобили. 

В петък гръцките власти обявиха, че са намерили друг кораб, който можел да натовари както почиващите, така и превозните им средства. По план трябвало всичко да приключи в събота. 

Първото пътуване обаче било отложено заради лошото време. След това корабът се повредил. Очаква се утре на място да пристигне друг ферибот. 
Междувременно обаче хората се оплакват, че парите им са свършили, нямат храна и никакъв подслон, тъй като трябвало да напуснат хотелите, в които са били отседнали. 

Общината в Самотраки е предоставила място за някои, но други са принудени да спят по палатки на улицата. 

От Министерството на външните работи увериха, че опасност за българските туристи няма. От ведомството са в постоянна връзка с посланика ни там и са в пълна готовност да окажат помощ, ако това се окаже необходимо.

Ако всичко мине по план фериботът утре трябва да извърши три курса, за да транспортира бедстващите на гръцкия остров туристи.