Животът в общежитие е предпочитан и доста по-бюджетен вариант… докато не дойдат сметките за режийните разходи. 
Много студенти в столицата предпочитат да делят тясното пространство на университетските общежития с непознат пред това да наемат стая в квартира или пък цял апартамент.

Причината - наемите в София са надути до тавана, а голямото търсене и постоянният наплив от хора позволява на работещите в бизнеса с имоти да правят каквото си пожелаят с цените. 

Оказва се обаче, че и дори в така нареченият "общак" сметките на края на месеца могат жестоко да ударят студентите в портфейла. Справка на "Монитор" показва, че месечната такса за подслон може да скочи до 150 лв. месечно на човек, макар наемът да е 45 лв. 

Разбира се, това зависи и от самото учебно заведение. В някои университети наемът е драстично по-нисък. За сравнение - студентите, които ползват общежитията на Софийския университет, плащат за тройна стая, оборудвана с легла и бюра, само по 18 лв. 
Крайната сума обаче зависи от това колко пари ще начислят за сметки на всяка стая. Студенти разказват, че е имало месеци, в които са плащали високи сметки за електричество, макар че не са обитавали стаята повече от 10 дни. 

Някои възпитаници на ВУЗ-овете в София плащат повече за общежитие и крайната сметка може да достигне по 80 лв. на човек заради високите сметки. 
Всичко щеше да е поносимо, ако състоянието на общежитията беше добро. Не е тайна за никого, че при записванията много от студентите теглят късата клечка и са разпределени в неремонтирани блокове, чиито стаи са в меко казано окаяно състояние - изтърбушени легла, пробити подови настилки, лоша изолация и… вредители.

Някои се примиряват, стискат със зъби и издържат на полевите. Други запрятат ръкави и сами правят освежителен ремонт. Трети обаче смятат условията за напълно непоносими и така се насочват към брокерите на недвижими имоти. 

Според столични брокери дори в последната седмица на август не е имало засилено търсене на квартири от студенти, характерно за същото време през минали години. 

Не голямото търсене в момента, според експерти в бранша, се дължи основно на факта, че студентите не желаят да плащат наем за месеците, в които няма да живеят в квартирата.

Студентите основно предпочитат да изчакат и да видят в каква стая са разпределени. Едва тогава решават дали да се бръкнат по-дълбоко в джоба в името на чистотата и собственото си спокойствие. Някои бъдещи висшисти дори решават да се комбинират и да търсят апартамент заедно, което значително намалява разходите. Други пък залагат предимно на спокойствие и гарант за лично пространство и наемат цели апартаменти, в които да живеят сами.