Повечето структури на БСП в страната настояват председателят на БСП Корнелия Нинова да оттегли оставката си на предстоящия конгрес тази неделя.

Декларации с това искане вече направиха организации в Стара Загора, Пазарджик, Бургас, Враца, Велико Търново, Сливен, Хасково, Габрово, Добрич и др.

Отделно много местни клубове, женски и младежки структури в БСП, направиха самостоятелни декларации в нейна подкрепа. Мотивите на социалистите по места са, че те са доволни от водената от лидера и нейния екип политика, която въпреки второто място на европейските избори, е довела до повишаване с над 50 000 гласа за левицата и с един депутат повече в сравнение с 2014 г.

Като друг аргумент редовите членове посочват предстоящите местни избори и насочване на енергията именно към тях, а не към вътрешнопартиен избор.

Някои от структурите са приели и текстове, с които задължават излъчените от тях делегати да не подкрепят оставката на Нинова, както и евентуално предложение за връщане към старото правило председателят на БСП да се избира от конгреса, вместо от всички членове.

Пред Нинова има два пътя - да продължи да настоява за пряк избор, което неминуемо ще утвърди авторитета й и ще подобри личния й имидж или да направи личен компромис, като послуша партията.