28-годишен мъж е задържан за разпространение на наркотици при полицейска операция в област Русе. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Специализираната полицейска операция срещу разпространението на високорискови наркотични вещества е проведена на територията на ОДМВР – Русе в понеделник. В нея са участвали служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и Специализираното тактическо звено на ОДМВР – София.

В хода на осъществените под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе действия, полицаите спрели за проверка лек автомобил, в който пътували трима мъже, на възраст 23 – 27 г. Установено е, че те пренасяли марихуана, закупена от 27-годишна жена от Русе.

Последвало и задържането на 28-годишен мъж, който живеел с жената от Русе, а при обиска от него били иззети пистолет "Макаров" със заличен сериен номер, боеприпаси за оръжието и бокс. По време на операцията е извършено и претърсване в жилище в Русе, обитавано от двамата, гараж и избено помещение, ползвани от мъжа.

На адресите са открити близо 200 грама амфетамин, около 70 грама марихуана, електронни везни, мобилни телефони и пакетче с бяло прахообразно вещество. Криминалистите попаднали и на специално пригодено място на една от терасите в дома, където били засадени 19 канабисови растения, като за целта мястото било оборудвано с кварцова лампа, вентилатор, специални филтри, имало и препарат за наторяване на почвата. От адреса са иззети 150 патрона и заглушител. 

По случая е образувано следствено дело по описа на Окръжна прокуратура - Русе. 28-годишният мъж е задържан първоначално за 24 часа, а след повдигане на обвинение, с постановление на прокуратурата мярката му за задържане е удължена до 72 часа. 

Работата по образуваното досъдебно производство продължава под надзора на прокуратурата.