Фитнес залите из страната са налазени от спешни полицейски проверки след скандала с добавката "Липовон", разпространявана доскоро от фитнес инструктора Ричард Величков.

Glas.bg научи, че от дни екипи обикалят залите из столицата и страната, а собствениците в несвяст укриват добавките, които предлагат на щандовете си, или директно под масата.

Само преди няколко дни разбрахме, че в полицията са постъпили няколко жалби срещу Величков и опасните хапчета, съдържащи веществото суботрамин, което е напълно забранено за употреба и по състав наподобява амфетамина.

"Да, имаме жалби срещу него", потвърдиха за Glas.bg от МВР, но не пожелаха да конкретизират колко на брой са те и дали вече има образувано досъдебно производство срещу мачото от Смолян.

Освен за разпит като свидетел, Ричард може да бъде и арестуван за търговия с опасните хапчета, ако материалите по случая бъдат предадени в прокуратурата. 

До разплитането на схемата се стигна, след като гласност на случая даде Любомир Жечев – победител в друг риалити формат - „Къртицата“, който открито обяви във видео, че фитнес инструкторът умишлено заблуждава клиентите си, че продуктът е за отслабване.

Във въпросните клипове Жечев подробно разказа с факти и доказателства, че всъщност "Липовон" не е от Мексико и освен всичко друго той е опасен за здравето. 

У нас не съществува лаборатория, която да установи дали в хранителните добавки наистина има обявените на етикета билки или растения. Така контролът върху продажбата на анаболни стероиди у нас се превръща в илюзорно понятие.

Магазините за хранителни добавки, в които тайно се продават анаболи, се контролират от Агенцията по безопасност на храните. Но пък те нямат правото да проверяват какво се търгува под масата.

Анаболните стероиди трябва да се контролират от Агенцията по лекарствата, но... 

Реално търговията с тях тече в интернет и къде на шега, къде на истина – добавките са като проституцията – законът не ги забранява изрично, но и не ги регламентира съвсем ясно.