Нов опит за реформа в системата на здравеопазването и поредна надежда, че пациентите ще получат по-добро лечение. Лично здравният министър Кирил Ананиев обяви вчера, че ще се прави реформа в начина, по който се случва здравното осигуряване, а идеята е НЗОК да се конкурира с частни фондове.

Предложението е всъщност в тези частни фондове да има над 500 000 пациенти, а търсеният резултат вероятно е демонополизация на Здравната каса. „Предложенията имат редица предимства. До момента сме наясно, че има неуредици, има и слабости в работата на НЗОК. Те трябва да бъдат премахнати. НЗОК са институцията, която стои зад гърбовете ни, закупува за нас услуги и ние ги използаме”. Това коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред Нова телевизия.

Новият здравен модел предвижда системата да е солидарна, както и досега - здравна застраховка да се събира от всички, да се разпределя и от нея да се ползват тези, които се нуждаят от медицинска помощ. Моделът дава възможност пациентите да избират кой да се грижи за техните пари за здраве и то по начин, който всеки един гражданин на Република България да се чувства обгрижен, коментира зам.-министърът.

Междувременно се опасения, че пакетът с услуги ще бъде намален. Пенков обаче увери - това няма да се случи. "Той се определя от министъра на здравеопазването, а той използва знанието на лекарите кога, какво трябва да се случва.

Единственото нещо, което всички могат да правят занапред е да гарантират на всеки човек покритие на този пакет и да предложат допълнителни услуги, от които може да се печели. От основния пакет не се предвижда да се печели”, обясни още зам.-министърът на здравеопазването.