Безстопанствена постройка е напът да се срути върху главите на обитателите на съседни къщи. За абсурдната ситуация сигнализира жител на улица „Волга”, чийто дом е заобиколен от две страни от рушащи се сгради. Компрометираната къща се намира на „ул. Поручик Д. Величков” №10, над дома на Светослав Александров, и е надвиснала опасно над склона на тепето. След обилните дъждове от началото на летния сезон, част от подпорната стена, държаща къщата, е поддала и е надвиснала опасно над две постройки на улица „Волга”. Местни жители се опасяват, че щом основата е започнала да се руши и дворът се е свлякъл надолу, е въпрос на време цялата къща да се приземи на главите им.

В момента Светослав ремонтира жилището си с идеята наесен семейството и децата му да се пренесат в него. Непосредствено под обекта се намира и детска ясла, чиито обитатели също са застрашени от перспективата част от сградата да се срути, смятат местни. 

„Замислям се дали искам децата ми да живеят тук. Виждам какво може да се стовари на главите им. Ако сградата се срути, по-голямата част от нея ще попадне директно в хола ми”, категоричен е Светослав.

Пред TrafficNews.bg той разказа, че къщата дълго време се поддържала от възрастен обитател. След кончината му била наследена от неговия син – Христо Кляндев, който рядко  бил забелязван в района. Преди няколко седмици местите успели да осъществят връзка с него, но, по думите на Светослав, резултат нямало. Отговорът на Христо гласял, че е наясно със състоянието на имота си, но нямало какво да се направи.

Служители в близката детска градина споделиха и друг проблем, свързан с имота. По думите им водата от тръбите от къщата се излива директно в двора на детското заведение. За проблема бил постъпил сигнал във ВиК, а от водното дружество идвали намясто в обекта. Резултат обаче нямало.

Това не е единствената проблемна постройка в района. На няма и метър от къщата на притеснения родител се намира и друг изоставен имот, който преди няколко месеца е рухнал сам. Стопаните обаче не са се появили на място. Едната от стените на частично рухналата постройка се намира на сантиметри от жилището на Светослав и заплашва във всеки момент да рухне.

„Задължителните отстояния явно нищо не значат. По-притеснителното е, че децата ми  държат тук колелетата си, а възрастните – колите си”, споделя Светослав. Той твърди, че е подал жалба до градската администрация преди 3 месеца, веднага след като се срутил имотът. Към момента отговор няма.

Общината наскоро е била сезирана и за опасно надвисналата сграда на улица „Поручик Д. Величков” №10, споделя Светослав, като резултатът от предприетата проверка все още не е ясен.  Наш репортер се свърза със собственика на обекта Христо Кляндев, който обясни, че работата по обезопасяване на имота не е спирала. Обезопасяването му обаче изисквало време.

„Срутването стана по време на поройните дъждове и никой не пожела да помогне, нито от общината, нито от другаде. Обърнах се към Гражданска защита, които ми обясниха, че имотът трябвало да се срути, за да обезопасят те района. Разчистихме отломките, които бяха доста повече преди няколко седмици. Направил съм помощна ограда под имота, оградил съм земята с мрежа”, обясни Кляндев и допълни, че не след дълго роми откраднали помощната ограда. Собственикът сподели още, че е оградил мястото с ленти, като е сложил и предупредителна табела за опасност от падащи камъни. В разговора си с представител на медията ни Кляндев изтъкна, че той не е единственият, който трябва да вземе мерки за обезопасяване на имота си.

„Като излезете навън и завали дъжд, отваряте чадър. Съседът обаче не отваря чадър. Виждал съм имоти и с решетки на първия етаж. Той няма нито решетка на прозореца, нито ограда на двора, а всъщност няма и двор”, сподели Кляндев.

По времето, когато се осъществил разговорът с Гражданска защита, една от плочите била надвиснала над къщата на Светослав.

„Тогава тя застрашаваше живота на живеещите там. Имаше висящи работи, които съм разчистил миналата седмица с помощта на бригада от цигани и на цена от 3 000 лв.”, обясни още наследникът. Той изтъкна, че бригадата е премахнала изцяло рушащата се част, а сега предстои заздравяване на обекта, което обаче ще отнеме време.

„За това се искат планове в общината, строителни разрешения и  дълги процедури. Не става с магическа пръчка, може да отнеме и години. Но с течение на времето ще се случи”, пое ангажимент Кляндев.

Справка в кадастралната карта на община Пловдив сочи, че и двата опасни имота, "обградили" къщата на Светослав Александров, са еднофамилни къщи, принадлежащи на частни лица, но земята под тях е частна общинска собственост.

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов се ангажира да извърши проверка.

Очаквайте подробности!