През почивните дни ще остане предимно слънчево, около и след пладне в низините - горещо. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 32 и 37 градуса. Ще духа слаб, в Северна и Източна България умерен вятър от изток-североизток.

В следобедните часове над планините и планинските райони ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е много малка. Очаква ни относително топла есен, с нормално количество валежи за сезона, прогнозира климатолога доц. Илиан Господинов от НИМХ.

Той призна, че трудно се правят дългосрочни прогнози, но към момента изглежда малко вероятно есента да бъде много студена. По думите му преходните сезони – пролет и есен са малко особени, тъй като есента започва с доста топло време в началото на сезона и завършва с практически зимно време в края му. "От лятно време на 1 септември завършваме със зимно време на 30 ноември", посочи той "Фокус".

Очакванията му са средните сезонни температури да бъдат около нормалните. Прогнозата на климатолога е времето през септември да е относително по-топло и сухо време и по-валежно с напредването на есента. "Нямаме основание да очакваме специално извънредни метеорологични явления, но това не ни освобождава от сбъдване на такива събития по принцип", коментира още Господинов.

Валежите и циклоните, които ще минават през страната, по-скоро ще са през октомври и ноември, но не е изключено да има такива и през септември. "При тези обстановки е възможно да се създават по-екстремни обстоятелства, свързани с времето – по-обилни валежи, някакви условия за наводнения", заяви климатологът.

Според него вероятността за такива събития е в рамките на нормалното – не са изключени, но няма основание да очакваме много по-голям брой от средното за този период от време. "България е малка страна и по отношение на аномалии на времето от мащаб един сезон, те се случват в цялата страна. Например в България е малко вероятно в част от страната да е относително студено, а в другата част да е относително топло", обясни още Господинов.