Българчетата от "Къщата на ужасите" в САЩ са в добро състояние и няма да бъдат върнати на приемните си родители, категорично заяви генералният консул на България Иван Анчев. 

Припомняме, че 14-годишните близначки бяха намерени на 8 юли, след като стана ясно, че осиновителите им са тормозили десетте си деца - всички те били недохранени, мръсни и във видимо недобро здравословно състояние.

Властите незабавно арестуваха американците - 56-годишен мъж и 40-годишна жена от щата Мисури. 

Близначките били осиновени преди около 7 години, отскоро живеели в градчето Съмървил.
 
Към момента те се намират на сигурно място. Настанени са в Дом за деца, лишени от родителски грижи в централната част на Мисури и са в добро здравословно състояние. 

Генералният ни консул разказа пред Нова тв, че се е срещнал с момиченцата, но никой не е говорил с тях за преживения ужас, за да не ги стресират.

"Оттук нататък съдбата на децата ще реши консилиум от експерти, които, ако постигнат единомислие, съдията ще приеме тяхното решение и то ще бъде приведено в действие. Ако не се споразумеят експертите, решението ще вземе съдията", подчерта Анчев.

По думите му случаят ще бъде разделен на две дела. Едното ще бъде за попечителството на децата, на което ще се реши дали те да бъдат под закрилата на щата Мисури до 18, 21 години или пък за цял живот. 

Той сподели, че се предполага, че едно от децата има проблем с менталното му развитие. Второто дело е срещу родителите, които са обвинени в небрежно отношение и застрашаване живота на дете. Според законите на Мисури по тези обвинения се предвижда наказание от 5 до 15 години затвор.

От Министерството на външните работи съобщиха, че Иван Анчев се е срещнал с представители на социалните служби, които са изразили увереност, че децата бързо ще преодолеят травматичния шок. 

По-нататъшната съдба на момичетата ще се реши от американските съдебни органи, като първото съдебно заседание е насрочено за 6 септември 2019 г.