Софийската архитектурна фирма Delinear LTD е проектирала "Капка" - лифтова линия за ресторанти в град София, стигаща до телевизионната кула на Витоша. Проектът е замислен преди няколко години при преосмисляне на изоставения кабинков лифт, свързващ квартал "Княжево" с "Копитото".

Тази лифтова линия е първата кабина, която се отваря в България през 1962 г. За съжаление, след демократичните промени в началото на 1990 г., финансирането на линията бе прекъснато и тя спира да работи от 1991 г. От там нататък само пилоните и бетонните сгради на главните станции остават да ни напомнят за този някога популярен туристически маршрут. Факт е обаче, че тази лифтова линия и особено горната й станция имат една от най-добрите панорамни гледки към София.

"За този проект нямах друг клиент освен себе си. Бях мотивирана да запазя и възстановя един от най-ценните аспекти в нашия град - тясно сплетената връзка между хората, планината и животворната вода, която произлиза от нея", казва проектантката Десислава Димитрова. София е древно жилище, създадено около многобройните топли минерални извори в основата на планината, които се използват и до днес.

Идеята е да се трансформира основната функция на лифтовата линия от средство за масов физически транспорт от точка А до точка Б до метафорично средство за "духовно" или "емоционално" издигане.

"Искам да предложа на гражданите и посетителите на града трансформация или най-малкото емоционално въздействащо преживяване. По време на пътуването всеки пътник може да се преоткрие чрез любов, размисъл, съзерцание, комуникация, вдъхновение или изненада", казва още Димитрова.

Предложението е стандартните лифтови кабини да бъдат преработени и обзаведени като луксозен ресторант. Храненията могат да бъдат поръчани преди да се резервира "каютата", а гостите ще останат сами със своята прясно приготвена храна и напитки по време на пътуването. Самото движение на лифта също трябва да се забави значително. Времето за пътуване трябва да бъде удължено трикратно, така че еднопосочното пътуване да продължи до 1 час спрямо текущите 20 минути.

Спиращата дъха гледка, съчетана с тишината и спокойствието на возенето, ще позволи на пътниците да изживеят изкачването си до близката до тях планина по различен начин. Кабините ще бъдат оформени като капки вода с изцяло отразяващи външни повърхности, придаващи уединение на пътниците, докато се обвързват с концепцията за вода, чистота и яснотата.

Основната им конструкция ще е метална, със стъклена външна повърхност. Вътре в кабината пространството е сферично с окачен таван, покриващ променлив ток и равен под отдолу. Наименованието на проекта "Капка" има и по-фино значение, освен буквалното и то е свързано със спокойствието и чистотата. Централната маса и осветителното тяло в нея наподобяват капчица, отскачаща от водна повърхност, преди да бъде погълната от нея.