Президентът Румен Радев каза на днешната си среща на "Дондуков" 2 с президентите на КНСБ и на КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов, и представители на синдикатите от сектора на въгледобива, че от Министерския съвет са му предложили изказване за форума в Катовице, но от президентството са разработили друго с много по-категорична национална позиция, съобщи БТА.

Имаме координация с Министерския съвет по въпроса. Получил съм и позицията, и съответните документи на експертно ниво, каза президентът Радев. Благодаря на Министерския съвет, че ми разработиха и ми предложиха изказване на английски език, което да прочета от трибуната на този висок форум. Аз имам малко по-различно мнение, смятам, че, да, това изказване е добро, но освен подкрепа за решенията от Парижкото споразумение и тяхната реализация, не виждам категорична позиция. Затова сме разработили друг вариант на моето изказване, с една много по-категорична национална позиция, каза Радев. Изпратил съм го за съгласуване в Министерския съвет, каза президентът пред синдикалните представители и добави, че на срещата ще им предостави и двата варианта и ще ги помоли и те да ги обсъдят. Направете консултация с Министерския съвет, който вариант прецените, съм готов да заявя него от трибуната на този висок форум, каза Радев.

Въпросът е достатъчно сериозен и важен за страната от стратегическа гледна точка, той изисква ясна визия, стратегия с дългосрочен хоризонт, честност и откровеност от страна на управляващите по отношение на целия бранш, заяви държавният глава, като добави, че е необходим също ясен ангажимент и за развитие на въгледобива, и на ТЕЦ-овете ни, и на начина на разпределяне и използване на студения резерв, и план, вече в по-далечно бъдеще, по какъв начин може да стане преструктуриране на сектора, по какъв начин и с помощта на ЕС, защото има такива програми, в които България не участва, да стане така, че в тези региони на въгледобива в стратегическа перспректива да има съответните възможности за трудова заетост, без нарушаване на интересите на миньорите ни и изобщо на трудещите се в региона.

Разгледах вашите писма към мен, готов съм да водим диалог по всякакви въпроси, каза президентът, но уточни във връзка с въпроси, свързани с виждания за стратегия, за развитие, за перспективи и визии, че президентът не формира стратегията и визията в този сектор. Това е ангажимент на Министерския съвет, каза Радев, като добави, че това не означава, че президентът няма отношение. И добави, че излага отношението си в съответни документи, форми и декларации. Президентът Радев уточни също, че той ще представлява държавата на предстоящия форум в полския град Катовице за промените в климата, защото поканата е към държавния глава. Освен това австрийският президент Александър Ван дер Белен е изпратил декларации до всички държавни глави от ЕС с призив да се прекрати добивът на твърди изкопаеми. Този призив ще бъде отправен и по време на форума в Катовице. Президентът Радев е отговорил на декларацията на австрийския президент, че не се присъединява към нея - като президент към президент, със съответните мотиви.

Румен Радев отново посочи, че позицията му по въпроса е ясна още от началото на мандата му. Ясна е още от началото на моя мандат, ясна е с позициите и действията на служебното правителство, когато служебният министър Ирина Костова е защитила позициите на България и е бил извършен сътветният пробив. Радев припомни и казаното от него на пресконференцията с полския президент Анджей Дуда преди дни.

Президентът определи въгледобива като важен и отговорен сектор, където хиляди български миньори с честен труд, в тежки условия осигуряват прехраната си и огромна част от енергетиката на страната. Винаги съм отворен за диалог с вас и мисля, че той е изключително важен, защото това е стратегически отрасъл за България, посочи президентът, който благодари на синдикалните представители за инициативата им за днешната среща.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че са обнадеждени от казаното от президента и ще разгледат проекта на изказването му в редактирания му вариант. Двата синдиката имат общи позиции по темата, добави Димитров. За нас разговорите, които водим с властта, показват загриженост, каза синдикалният лидер и добави, че по темата президентът и премиерът трябва да намерят решение и очаква да има единна твърда позиция на България.