Колкото и да обикаляш Родопите винаги има места, които ще те изненадат с красотата си. Днес ще ви разкажем  за една не толкова известна дестинация, но със смайваща гледка. Бековите скали над село Равногор е място, откъдето можеш да видиш огромния язовир Въча, като малка рекичка в прегръдката на Западните Родопи.

Село Равногор се намира в Област Пазарджик – само на 55 км от Пловдив. За да стигнете до селцето трябва да поемете към Йоаким Груево, после да преминете през Ново село, Исперихово и Бяга. След това се отправяте към Брацигово. От там на 16 километра нагоре е Равногор. Пътят в последния участък е типично планински – тесен и с много завои, но със сравнително добра настилка. Най-добре е като пристигнете в селото да помолите да ви упътят. Местните са много учтиви и веднага ще ви помогнат.

Според изследвания на НАСА селото и районът наоколо притежава най-чистия въздух на Балканите. Ако трябва да бъдем честни, не са ни нужни тези изследвания, за да го установим. Още като слезете от автомобила си, усещате огромната разлика на въздуха. Особено, ако пристигате от някой по-голям ( и със замърсен въздух) град като Пловдив, София или Пазарджик.

Малко след центъра на селото ще ви насочат да завиете наляво по стръмна уличка, която се превръща в чакълена. Можете да изберете да оставите автомобила си в селцето или да продължите до параклис в близост. От там вече е препоръчително да оставите колата и да се разходите пеша. От селото до Бекови скали ще вървите малко над час.

По черния път, който впоследствие се превръща в пътечка, има указателни табели, така че няма да имате проблем с ориентирането. През цялата ви разходка ще ви заобикаля красива природа, към която не можете да останете безразлични и това може да „удължи” похода ви (в добрия смисъл).

Ето ги и скалите! Когато се качите на тях и погледнете - всичко ще остане на заден план. Гледката е приказна. Родопите разкриват своето величие, а язовир Въча допълва уникалната картина. Трябва да се види, стига думи и описания!

На скалите има три пейки и беседка, където можете напълно да релаксирате, а и да останете още по-дълго.

 

автор: Glas.bg