Руснак, спортна надежда, любящ съпруг, баща. 28-годишният боксьор Максим Дадашев изигра един последен мач, който се оказа фатален. 

Наричаха го “Лудият Макс”. Дадашев бе едно от големите имена в света на бокса. В 11-ия рунд на сблъсъка между него и Субриел Матиас руснакът понася тежки удари. Започва да му прилошава. Дадашев напуска залата в съзнание. 

Линейката тръгва за болница във Вашингтон, на 17 мили от злополуката. Внезапно возилото е препратено в Мериленд – руснакът вече е загубил съзнание.
Следва двучасова операция. Докторите откриват хематом в мозъка му. Нараняванията са причинили пробив на кръв в черепната кухина, което притиска мозъка на Дадашев. Част от черепа му е премахната. След края на интервенцията е поставен в медикаментозна кома. 

Три дни по-късно Дадашев издъхва в болницата. 

Там, в здравното заведение, едно 3-годишно дете се моли отново да види очите на баща си, за да си кажат едно последно сбогом. Сърцераздирателната сцена се случва пред очите на Елизавета - съпругата на Дадашев, която била принудена да гледа стичащите се по лицето на малкия Даниел сълзи и да намери начин да му обясни, че татко вече го няма. 

“Събуди се, тате. Моля те, стани”, казвало през сълзи детенцето. 

Самата Елизавета била безпомощна. Единственото, което можела да направи, е да гледа, защото не можела да помогне на 3-годишния Даниел да си вземе последно сбогом. 

“Детето ми изобщо не трябваше да вижда това - Максим беше прикован към болничното легло, омотан с всевъзможни кабели, вързан към системи… Даниел видя всичко. Всичко. Беше изключително труден момент за него”, разказва в емоционално интервю Елизавета. 

Казала му, че татко му е болен. 

“Два дни по-късно Даниел се събуди посред нощ и започна да вика баща си. Имаше кошмари. Още не знае, че баща му е мъртъв… Тази сутрин, докато го карах към училище, синът ми ме попита: Кога ще ходим обратно при татко в Америка? Отговорих - тате е болен. А синът ми ми отвърна: Значи като се оправи, ще отидем със самолета при него, нали? “Да, миличък”, отговорих”, споделя Елизавета. 

Как можеш да съобщиш подобна новина на детето си и то без да прекършиш психиката му? 

Елизавета опитвала да разсейва Даниел по всевъзможни начини - завела го в зоологическата градина, но дори тогава момченцето питало за татко си.

Елизавета гледала фаталния мач по телевизията. Видяла всичко, но не осъзнавала, че любимият и Максим е с тежки травми. 

“Нямах представа, че нещата са толкова сериозни. Мислих, че е по-скоро морално сразен. Написах му съобщение - че дори и в най-големите загуби, човек не бива да губи кураж. Не знаех, че мъжът ми никога няма да прочете това съобщение”.

Мениджърът казал на Елизавета, че всичко е под контрол и Максим отива на рутинен преглед. Жената се успокоила. По-късно станало ясно, че спортистът е сериозно ранен и има тежки мозъчни травми. Елизавета се качила на самолета и отишла в САЩ. 

“Лекарите веднага ми казаха, че няма шанс за моя Максим. Никакъв. Светът ми се срина. Исках да вярвам, че съществуват чудеса. Но според лекарите мозъкът на моя Максим спрял да работи”, разказва вдовицата.

“Ако има истински супергерои на тази планета, то един от тях е съпругът Ви. Такава болка е нетърпима. Повечето хора припадат почти веднага. А той е стоял на ринга, здраво стъпил на двата си крака и се е борил”, казали лекарите на Елизавета.