Последен ден за доброволно умъртвяване на домашни прасета в Южна България. Стопаните ще трябват сами да убият животните си, а ако това не се случи, мерки ще взимат от БАБХ. 

До 26 август кметовете на населени места и ветеринарните лекари трябва да са готови с протоколите за санитарното почистване и дезинфекцията на дворовете на домакинствата, които доброволно за унищожили прасетата си, за да започне изплащането на компенсацията от 300 лева на стопанство. Няма да бъде допуснато в списъците да попаднат хора, които не са гледали прасета.

Това са само част от мерките за справянето с епидемията от Африканска чума, която върлува в почти цялата страна. 

Припомняме, че на протести срещу умъртвяването на животни се вдигнаха хора от различни краища на България. Вчера демонстрация имаше във Варненска област, където недоволните блокираха пътя. Всички настояват животните им да не бъдат избити. 

Особено осезаемо беше недоволството в няколко пазарджишки села. Кметовете на селищата обещаха пред премиера Бойко Борисов, че ще убедят съселяните си да съдействат и да изпълнят нарежданията, но стана ясно, че обещанието няма да бъде спазено. 

Междувременно бяха открити чували с разложени животински останки близо до сливенското село Гавраилово. Според местните хора това са отпадъци oт масовото клане на прасета заради мерките на държавата срещу африканската чума.