Очевидци на взрива във Франция разкриват ужасяващи подробности за смъртоносния инцидент. Те разказват, че от ударната вълна прозорците на съседните сгради са били разбити, а паркираните наоколо коли се преобърнали. 

Участници в спасителната акция разказват, че не са могли да потушат огъня в продължение на дълго време. 
 
 


Хора, които са се намирали наблизо, споделят и за ужаса, който са преживели.
 
 


"Чух силен взрив и почувствах как сякаш нещо ме притиска, успях само да се свия и да закрия главата си с ръце", споделя един от ранените.

За транспортиране на пострадалите са били задействани няколко хеликоптера на Службата по гражданска безопасност.
 
 


Медиите във Франция препредават и други разкази на очевидци:

"Спах и ме събуди взривната вълна. Всички прозорци в апартамента се разбиха, отворените врати просто излязоха от пантите, за да мога да изляза от стаята, трябваше да ги разбивам. Децата бяха в паника, плачеха и не можеха да се доберат навън", разказва Клер Салавюар, която живее точно до взривената пекарна.
 
 "Всички прозорци бяха разбити, видях как колите се преобръщат, беше нещо страшно", описва преживяванията си друг очевидец.
Туристка, която в момента на взрива се намирала в хотел отсреща, също разказва за случилото се:

"Спяхме и се събудихме от това, че сградата започна да се тресе. Чухме как се разбиват стъкла. Погледнахме през прозореца и видяхме как сградата отсреща гори. 15 минути след взрива дойде полицай и каза, че трябва да се евакуираме."

Газовата експлозия на улица Тревизо в Париж в събота отне живота на двама души. Това съобщи френският вътрешен министър Кристоф Кастанер, чието изказване бе излъчено по телевизионния канал BFM.


"В резултат на трагичната експлозия има най-малко двама души. 10 души са в критично състояние, един от тях е пожарникар", е съобщил министърът. Той е пристигнал на местопроизшествието за втори път през този ден. Кастанер поясни, че няма опасност за живота на другите пострадали.

 


"Общо 37 души са в относително тежко състояние", каза министърът. Той отбеляза смелостта на пожарникарите, които „са успели да спасят другарите си, които са били под развалините на сградата в продължение на час и половина“.
 
 


"В същото време те рискуваха собствения си живот", отбеляза министърът. Кастанер каза, че всички евакуирани жители на квартала са получили временно жилище. Според него "работата на мястото на експлозията ще продължи още 24 часа". По-специално, заедно с общинските служби ще бъде извършена оценка на състоянието на засегнатата сграда, както и на съседните къщи. Според прокурора на Париж, Реми Ейтз, започнатото разследване "разглежда всички възможни версии за случилото се". Ейтз е потвърдил, че на този етап изглежда, че експлозията е причинена от изтичане на газ.