Една страхотна глобална инициатива - Kizomba World Project, вдъхнови първата танцова школа по Кизомба в страната, създадена преди близо десетилетие от Гаро Узунян в Пловдив, и тези дни пловдивчани, разхождащи се покрай новия фонтан на Бунарджика, станаха свидетели на впечатляващ флашмоб. Млади момичета и момчета, плътно прилепнали един към друг, танцуваха Танца на любовта. Кизомба!

Какво е Кизомба? Тя носи в себе си непознатата екзотичност на родината си, страстта на допълващите я латино ритми и социалността на модерните танци. В момента това е един от най-популярните жанрове, създадени в Африка, по-точно в Ангола.  

Тя възниква в края на 80-те години като един по-лиричен, специален и много магичен последовател на семба. Води началото си от френските островни колонии и е изключително популярна на екзотични острови като Кабо верде, в Сао Томе, Екваториална Гвинеа, Бразилия, Поругалия. В превод от кимбунду, означава „парти“.

Музиката е комбинация от лиричен звук и типично африкански ритми, като в основата й са вплетени стиловете фунана, морна, коладейра и батик.

Танцът се изпълнява по двойки, с естествени движения, в които водещи са лекотата, респектът и доверието между партньорите. Въпреки че Кизомба и останалите латинотанци имат близки корени и често хората ги бъркат, те носят съвършено различно послание, култура и усещане.

За първата танцова школа по Кизомба Casa de Baile, което в превод означава „Къща на танца”, ни разказва Гергана Ангелова:

„Ние с партньора ми Митко държим да запазим традиционната красота на танца, в която сме възпитани, без да го превръщаме в модна тенденция или суета. Разбира се, че добивайки все повече популярност, Кизомба се разклонява в различни стилове и течения, смесва се с модерни движения и търпи своето развитие в разнообразни насоки.

В момента се танцуват не един и два стила, за които можете да чуете: „Ето това е Кизомба“- такива са: фюжън, ърбън, тарашо, съчетания от хип-хоп или дори дъбстеп. Ние не ги отричаме и в уроците си включваме всякакви фигури; на партитата, които организираме, пускаме Кизомба музика от всеки стил, но за да танцуваш наистина Кизомба, трябват: правилна основа, баланс, хармония. Затова и отделяме много внимание на традициите и класическите възприятия.

В залата и на събитията, които организираме, хората се опознават чрез танца, социализират се, общуват и се забавляват. През годините имаме много новородени приятелства, процъфтели любовни истории, споделени усмивки и хубави емоции. Освен танцувайки, наблюдавайки отстрани как учениците и приятелите ни го правят, ние се чувстваме доста удовлетворени. Е, нормално, не липсват и негативи, особено в последните години, но ние избираме да гледаме положително на нещата.

Kizomba World Project е една страхотна глобална инициатива, която стартира миналата година, с подкрепата на преподаватели, танцьори и DJ-и. Четири от най-известните двойки световни Кизомба танцьори се обединиха и направиха обща хореография за Международния ден на Кизомба (21.07.), пуснаха я в мрежата и апелираха всички желаещи да запишат флашмоб на танца от различни градове по света.

Още тогава проектът се радваше на голям интерес, включиха се над 1000 танцуващи от близо 104 града. Тази година се очаква да са още повече. Идеята е да се покаже единност между любителите на танца, че всички сме еднакви, макар и в различни части на света, и че всички споделяме една обща красива емоция. Освен прекрасен начин за популяризация на Кизомба, активността има и благотворителна цел и събира средства за заснемането на първия филм, чийто сюжет ще проследи живота на три от най-разпознаваемите двойки танцьори.

В момента сме единствената българска школа, подкрепяща инициативата. Това подейства и много сплотяващо за групата ни участници. По време на уроците за разучаване на хореографията, заснемането на клипа и цялостната организация, прекарахме доста време заедно, имахме много хубави моменти и вдъхновение, с което се заразявахме дин друг.

Времето беше много подхоцящо, защото тази година Пловдив е Европейска столица на културата - в града ни се случват много неща, а танците са един чудесен начин да се покажат животът, цветовете, младите хора, духът.

Мястото, което избрахме, също не беше случайно. Доста мислихме за нещо разпознаваемо за Пловдив, лутахме се от автентичността на Стария град, през магнетизма на Капана и зелената прохлада на Пеещите фонтани. И като че ли точно по поръчка дойде откриването на новия фонтан на Бунарджика - имахме емблематично раззеленено тепе, разкрит древноримски виедукт и характерните пловдивски павета.

Получи се хубав флашмоб, в който освен танци включихме красотите на Пловдив, прелестното изпълнение на една изключително талантлива млада цигуларка - Таня Тингарова, и много, много усмивки.

Полюбувайте се на този невероятно чувствен танц:

Какво следва оттук нататък за пловдивските Кизомба танцьори? Гери и Митко продължават, както и до момента - с много желание, вдъхновение и отворени врати към нови ентусиасти, които да „заразят“ с Кизомба емоции.

„След кратката почивка, която направихме, стартираме сезона с нова група за начинаещи още в началото на септември. Правим и групи за средно напреднали и напреднали танцьори, организираме ежеседмични партита, ежемесечни ивенти и сезонни тематични балове, които регулярно публикуваме на страницата си във Фейсбук: Casa de Baile Bulgaria.

След обичайното ни ежедневие на работещи хора, часовете в залата са разтоварващо удоволствие. Надяваме се, че новите ни групи ще се радват на посещаемост, а ние можем да обещаем, че ще ви накараме да се влюбите още от първия час, защото за нас Кизомба е магия, тя е още един начин да прегърнеш някого красиво и се танцува винаги с душа”, сподели Гери за Glas.bg.