Една от големите борби на съвремието са фалшивите новини. Развитието на технологиите прави все по-трудно разпознаването на невярната информация, а предизвикателството става още по-голямо, когато са замесени дълбочинните фалшификати. 

За тях се заговори по-активно още през миналата година. Изображения и дори видеоклипове, които изглеждат досущ като истински. Те са създадени с помощта на изкуствен интелект и машинното самообучение, чрез които машините изследват гласовите данни и мимиките на човек и по този начин пресъздава едно доста достоверно дигитално изображение или видео. 

Нашумелият пример с Доналд Тръмп, който уж обявява война на Северна Корея, беше само част от доста притеснителните последствия, които дълбочинните фалшификати могат да имат. 

Затова борбата с тях е много важна, а в нея се включват и… мишките. 
Учени от Института по невронаука към университета в Орегон са решили да впрегнат усилия и да обучат опитните мишки в това да разбират и разпознават промените в човешката реч. Учудващо, но животните могат да се справят със задачата с доста забележителна точност. 

Учените се надяват, че тази тяхна способност може да помогне на големи компании като Facebook и YouTube да засичат дълбочинните фалшификати преди да се разпространят онлайн. Разбира се, едва ли технологичните гиганти ще имат стая, пълна с мишки, за да борят фейк нюз. 

Учените обучили плъховете да разпознават един малък обем от характеристики на звука, за да различават една дума от друга. Успеваемостта към момента е 80%. Те могат да засекат разликата между “бъх” и “гъх”, например - неща, които човешкият вид приема за даденост. 

“Мислим, че след като това е възможно, то значи бихме могли да обучим мишките да засичат фалшивата от истинската реч”, твърдят учените пред BBC.