Българските имена със странни имена не само са много, но звучат толкова налудничаво, че са трудни за вярване. Става дума обаче за реални места. 

Едно от най-култовите места в България е село Торбалъжи до Габрово. То е било кръстено на прякора на първия заселник и основател на селището - козарят Дончо Торбалъжи. Наричали го така заради неговия талант да разказва увлекателно лъжливи истории. Оттам идва и името на селото.

Села като Пишурка, Кривонос и Сърбогъзи предизвикват сълзи от смях у мнозина и повечето в действителност имат доста интересна история. 

Вероятно Сърбогъзи е ставало и повод за доста неудобство у жителите си. Това е едно от изчезналите села в България. Преди години селото с неприлично име било напуснато от последния си жител - бай Дончо, който си купил къща в съседното село Престой, разказва “Дарик”. 

Друго такова изчезнало село е Гъзурниците. През 1951 година то спира да съществува и заедно с Варчовци образуват село Любово, което пък се присъединява към Габрово. 

Градът на хумора не разочарова никак откъм странни имена на села. Отново там друго вече несъществуващо село също смайва с необичайното си наименование. 
Село Търсигъзи било само от няколко колиби, които били създадени от Дончо Търсигъзека, който решил да кръсти махалата на себе си. През 1886 г. местното население все пак променило името на Търсиите, а през 1950 г. тя става кв. Андреево. Част от днешния габровски квартал Любово пък са някогашните колиби Гъзурниците.

Тъпчилещово пък се намира край Търговище.  До освобождението е било изцяло турско село. След убийството на млад българин избухват етнически сблъсъци, при които местните турци са избити и прогонени. Младият българин изнасилва млада туркиня. За отмъщение братът на туркинята убива изнасилвача. След този случай българите започват да отмъщават на турците. Как селото е получило името си - не се знае.

Недоклан е село в Североизточна България. То се намира в Община Разград. За произхода на името на селото се разказва следната легенда. След едно нападение на кърджалии селото е било ограбено и запалено, мъжете посечени, а жените и децата отвлечени. Само един Недьо е успял да избяга със синовете си. Години след нападението той се завърнал пак по тези места и си построил къща. Недьо Калан - с такова прозвище се прочул човекът в околята, а преведено на български това означава останалият Недьо. С годините селото е приело неговото прозвище за свое име.

Село Вещица е едно от първите селища, възникнали в полите на Стара планина. Легендата разказва за турчин, който на времето е имал чифлик на това място. Обикаляйки земите си през лятото той видял няколко българки, които се къпели в местната река. Забранената за времето си гледка принудила турския чифликчия да избяга, викайки: „вещици, вещици". Оттам произлиза името на селото.