Нови правила за определяне на минималната работна заплата се обсъждат активно в Съвета за тристранно сътрудничество. Това е втора стъпка след зараждането на идеята за минимално възнаграждение според това кой какво работи.

"Никой не може да каже, че в момента минималната работна заплата не е близо до реалността, защото няма обективен начин, по който това да се измери. То е въпрос на баланса на силите между синдикати и работодател, и на натиска на обществото върху правителството", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в "България сутрин".

Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал обясни, че минималната работна заплата се определя субективно - възнаграждението се залага в средносрочната бюджетна прогноза и тя се следва.

"Пледираме да има договорен механизъм, както и идеи за договаряне на отделни минимални заплати по икономически дейности", посочи Дечев.

Пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова обясни, че ако пристъпим към тази промяна, тя ще се състои, след като браншовите организации на синдикати и работодатели преговарят и това, за което се договорят, ще бъде записано като минимална работна заплата.

"Колкото и ненаучно да звучи, че две страни са седнали от двете страни на масата и нещо се разправят, в крайна сметка  резултатът е реалистичен и добър", посочи Теодор Дечев. И двамата експерти се съгласиха, че би отнело доста време, за да се приложи конкретната мярка.