Общинската избирателна комисия в Септември прекрати официално правомощията на Лазар Влайков като общински съветник. Като мотиви за решението си от комисията посочиха влязлата в законна сила присъда на ефективно лишаване от свобода на Влайков за извършено престъпление от общ характер.

Бившият председател на общинския съвет в Септември беше осъден окончателно на 4,5г. затвор от окръжния съд в Пазарджик, заради неосъществен контрол над личното му оръжие, с което 6-годишно момченце застреля ресторантьора Наско Тонкев в заведението му по време на тържество.

На 2 ноември Лазар Влайков влезе в затвора в Пазарджик за изтърпяване на наказанието. От името на клиента си адвокат Елвира Панкова подаде искане до апелативния съд в Пловдив за преразглеждане на делото по реда на надзора. Като мотиви тя посочва, че присъдата е прекалено тежка за престъплението, което Влайков е извършил.

Очаква се насрочване на съдебно заседание по жалбата. На мястото на Лазар Влайков в общинския съвет в Септември влиза следващия в листата на ГЕРБ Йордан Кръстев, реши общинската избирателна комисия.