Нови схеми с измами при бързите кредити - фирми подлъгват потребителите да плащат за допълнителни услуги, а те оскъпяват заемите двойно. Наближава голямото празнично пазаруване и коледният пик на бързите кредити.

Очакванията са за теглене на бързи кредити в последните две седмици преди Коледа. Основно на малки суми – между 200 и 500 лв., които не никога не достигат за подаръци, празнуване и още повече за пътуване, показва Нова телевизия.

"Имах нужда от средства да помогна на човек. Изтеглих 1500 лева. Изплатил съм 10 721 лева”, разказва пожелал анонимност потърпевш. "Там реално се дописваха клаузи в договора, които не бяха договорни – много по-високи лихви, много по-високи срокове на кредита”, обяснява адвокат Десислава Филипова.

В този капан - този мъж попада след като е принуден да подпише проект на договор, който да отиде в централата на фирмата. Много от полетата в него обаче били празни.

След като празните полета в договора били попълнени - разбира, че трябва да върне 5364 лв. – заедно с лихвите и таксите. Истинският проблем обаче започва след като закъснява с вноските.

Схемите, с които се подвеждат кандидатите за кредит, стават все по-нагли. Особено след като държавата сложи таван на годишния процент на разходите. За да заобикалят това законово изискване, фирмите прилагат най-различни схеми. Най-новата: на клиентите се предлага пакет с атрактивни услуги, които щели значително да облекчат връщането на заема. Цената на допълнителните, уж, екстри обаче рядко е обявявана.

"Експресното разглеждане на молбата за кредита  също оскъпява и може да стигне до стотици проценти на годината. Ние не го виждаме, защото обикновено сумата е малка, но е в пъти по-голяма”, обяснява Стойне Василев, финансов консултант.