Опустошителният ураган “Дориан” удари Бахамите, а силните ветрове, които достигнаха скорост от над 300 км/ч дори взеха първата си жертва - 7-годишно момченце. 

Докато обаче властите са обявили извънредно положение, хората се евакуират, а всички центрове предупреждават, че “Дориан” е достигнал рекордната 5-та степен, един влиятелен човек направи поредното си “умно” изказване. 

Да, точно така. Говорим не за кого да е, а за самия Доналд Тръмп - държавният глава на САЩ. 

“Дори не сме сигурни какво идва към нас. Не знам дали изобщо съм чувал за ураган от 5-та степен. Чувал съм, но не мисля, че съм виждал как изглежда”, заяви Тръмп в свое официално изказване към американския народ.

Първо фактите

Ураганите от 5 степен са с ветрове със скорост над 252 км/ч. „Дориан” от своя страна достигна над 300. 

И сега малко контекст

През 2016 г. ураганът "Матю", от пета степен, вилня в Атлантика. През септември 2017 г. ураганът от пета степен "Ирма" опустоши Карибите и южните части на САЩ. 

През 2005 г. ураганът "Катрина", също от пета категория, причини катастрофални наводнения и смъртта на над 1800 в районите в САЩ на брега на Мексиканския залив.

Къде е бил по това време Тръмп? Не знаем!

Ураганът "Флоранс" през 2018 г. също беше пета категория, но се понижи до първа, преди да връхлети Северна Каролина и Южна Каролина. Въпреки това той причини наводнения и остави близо 500 000 домакинства без ток.

И докато "Дориан" вилнее и отнася покриви на къщи, Тръмп се чуди що е то ураган от 5-та степен и чувал ли е някой някога за съществуването му. 

Най-интересното е, че това не е първият път, в който държавният глава на САЩ заявява подобно нещо. 

И преди Тръмп е коментирал (при това нееднократно), че ураганите от 5-та степен са безпрецедентни метеорологични условия, които нито той, нито който и да било е чувал, пък камо ли виждал.