Информацията около инцидента в Архангелск, Русия, продължава да бъде все така мътна и противоречива. Не е ясно колко точно са ранени. Знае се единствено, че са загинали петима учени, които са “елитът на руския Федерален ядрен център”. 

Завишени нива на радиация след експлозията също имаше - според официална информация гайгерът е отчел нива, 16 пъти над нормата. 
Какво точно е гръмнало, обаче, не е съвсем ясно. 

Първоначално се съобщи, че на полигона се е тествал експериментален двигател с течно гориво. Ядреният елемент липсваше. После се появиха твърдения за взривила се ядрена батерия. Вчера обаче официално се съобщи, че става въпрос за тестове на нов тип оръжие. 

Може би става въпрос за новата руска ракета “Буревестник”. Тя беше представена още в края на 2018 година от президента Путин. Ракетата е част от нова гама супер оръжия, които превъзхождат конкуренцията. “Буревестник” има ядрен двигател и може да лети с дни, а освен това е и с неограничен обхват. 

Путин обяви новото оръжие като практически непобедимо. 

Опасенията са, че по време на полет оръжието излъчва силна радиация.  

“Буревестник” е един от най-загадъчните проекти на руските военни сили. 

Технологията му  копира тази на американската SSC-X-9 Skyfall. Ракетата лети близо до Земята, което на практика я превръща в почти несваляема от противоракетната отбрана.

За ракетата с ядрено задвижване лично говори първият човек на Руската федерация – Владимир Путин, по време на своето обръщение към Федералния съвет (реч от 2018 г.). 

Тогава бяха представени шест нови системи, разработени от руския военно-промишлен комплекс, пет от които вече са със статут пред приемане на въоръжение. 

Практическите тестове на супертежката ракета „Сармат“ и дълбоководния дрон-торпедо „Посейдон“ са преминали безпроблемно. Лазерният комплекс „Пересвет“ е вече на опитно бойно дежурство, както и ракетната система „Кинжал“. 

До края на тази година се очаква Ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия да обучат първия ракетен полк, който ще бъде оборудван с маневриращ блок „Авангард“, способен да лети на дълги разстояния и с невероятна скорост. 

За “Буревестник” обаче се знае твърде малко. Около нея витае мистерия. „Буревестник“ бавно се сдобива със славата на ужасяващо оръжие. Говори се, че тази ракета, освен безспорния си унищожителен потенциал, може да има и катастрофални екологични последствия заради радиацията, която излъчва. Особено опасно е, ако ракетата избухне при инцидент.

Заместник-министърът на отбраната на Русия - Андрей Картаполов, обясни обаче, че ядреният реактор, монтиран на ракетата, е изключително малък, така че дори и да има инцидент, той не би могъл да предизвика голямо радиационно замърсяване.

Освен това ракетата излита без да използва своя ядрен двигател, което също намалява възможността от радиационно замърсяване над мястото, от което е изстреляна ракетата.

Не е ясно какво точно се е объркало при теста на ракетата. Според някои източници руснаците са експериментирали именно с ядрения й двигател. Знае се, че водородът образува взривна смес с въздух при концентрации 4 - 74%. Тези смеси детонират спонтанно от искра, нагряване или досег със слънчева светлина. Температурата на самовъзпламеняване, при която водородът започва да гори спонтанно във въздух, е 500°C.

Не е ясно до каква температура може да нагрее ядреният реактор соплото на ракетния двигател, но е напълно вероятно именно дефект в някоя от системите да е довела до непланиран контакт на газ с въздуха, която е причинила експлозия и разпръскване на радиоактивни вещества в атмосферата.
Припомняме, че след инцидента се забелязаха завишени нива на радиация. Гайгерите отчели 16 пъти над нормата. На места твърдят, че облъчването дори надхвърлило допустимото 20 пъти. 

Проведен от Норвегия мониторинг след инцидента разкрива, че замърсяването с радиация е било краткотрайно.

Проблем е фактът, че руските власти първоначално отрекоха да е имало каквато и да било радиация след експлозията в Арханглеск. Разбра се обаче, че това не е съвсем така, а освен това цялата информация, която правителството се опита да потули, удари за пореден път имиджа на Москва, а с това и гордостта на Русия. 

Бившата съветска държава не се учи от грешките си, това е ясно. Цялата ситуация страшно много напомня аварията в Чернобил от 1986 година, а освен това различни експерти определиха инцидента от 8 август в Архангелск като един “мини Чернобил”. 

Дали се преувеличава или спекулациите са си напълно основателни (и заедно с това - истински), няма как да знаем със сигурност. Единственото, което знаем напълно категорично е разнопосочната информация, което пък не е никак успокояващо. 

Макар радиационното замърсяване да е несравнимо по-малко с това в Чернобил, то Кремъл реагира по един и същ начин при инцидента - с премълчаване.

“Буревестник” не се тества за пръв път, но очевидно има сериозен проблем и в проекта съществуват недостатъци. Приемането на ракетата на въоръжение със сигурност е далеч, предвид инцидента, което пък със сигурност ще забави плановете на Русия за величие и световна доминация.