Ако обичате приключенията и нестандартните природни явления като Стоунхендж във Великобритания, изобщо не е нужно да посещавате Острова. Само на около два часа път от Пловдив се намира българският Стоунхендж. Това е един от най-древните комплекси у нас. Намира се там, където се пресичат пътищата към Хасково и Харманли. Кромлехът, в превод - кръгъл камък, е мегалитно съоръжение с култово предназначение и се намира край село Долни Главанак, община Маджарово. Изградено е от големи каменни блокове, които са подредени в кръг.

Археологическо проучване показва, че кромлехът е изграден около 8-6 век пр. Хр. и е функционирал през доста дълъг период, тъй като край него са открити артефакти от Средновековието. Според любителите на „енергийните дестинации“, мястото действа изключително зареждащо, но има една уловка – трябва да отидете там изключително положително настроен. Негативните емоции ще ви докарат само нещастия.

Въпреки своята историческа и културна стойност комплексът е изключително слабо рекламиран. На пътя между селата Долни Главанак и Тополово се намира скромен „информационен център“ с табла, на които има упътвания за туристите. До древното светилище се стига по екопътека, дълга само 600 метра. Тя пресича малка рекичка и стига до откритата част на хълма, където се намират побитите камъни на кромлеха.

Тракийското светилище е открито през 1998 г. от археолога д-р Георги Нехризов. То представлява окръжност с диаметър около 10 метра, изградена от вертикални каменни блокове със средна ширина 1 метър и височина 1,20 – 1,50 метра. Въпреки грубата обработка блоковете имат приблизително еднаква форма – неправилен трапец с удебелена основа и сходни размери. Те са поставени директно върху скалата, без да са правени специални дупки, но са стабилни благодарение на формата си и укрепването с по-малки камъни, пише Блиц.

Вертикалните скални отломъци в кромлеха са 15 на брой и отстоят един от друг на приблизително равни разстояния от около 75 – 90 см. На места, в промеждутъците между високите менхири, има по-ниски мегалити, които се издигат на 20 – 30 см над земята. Вероятно замисълът на строителите е бил високите и ниските камъни да се редуват равномерно по целия кръг. В южната част на окръжността има 4 големи полегнали блока.

Кромлехът край Долни Главанак разкрива много за начина на живот и културата на древните траки, които са придавали божествен произход на заобикалящия ги свят, издигали са в култ Слънцето и са извършвали различни магически ритуали и жертвоприношения. Счита се, че мисията на кромлеха е била точно такава.

Правото да влизат и извършват ритуали в ограденото култово пространство, са имали само жреците. Сред интересните артефакти, открити на това място, са части от глинени съдове и метални предмети, концентрирани главно около каменните блокове. Някои от съдовете от ранножелязната епоха са с луксозна за времето си богато щампована украса. Открита е ръчно изработена керамика и грънчарско колело от късната желязна епоха.

Съществува хипотеза, че кромлехът край Долни Главанак, тракийското светилище Глухите камъни край село Малко Градище и Перперикон са на една линия и са взаимносвързани. Някои учени допускат възможността това да е древна обсерватория. Местните хора пък разказват, че напролет и наесен, когато денят и нощта се изравняват, каменните блокове сияят с необикновена сила, а при хубаво време слънчевите лъчи сякаш обточват каменните грамади.