Златото в мазето на задържания при полицейската акция в град Левски, тартор на ало мафията Димитър Серафимов - Келеша е получено в наследство след смъртта на баща му, съобщи Trafficnews.

Това е станало в четвъртък, веднага след погребението на възрастния мъж, създал цяла фамилия телефонни измамници.

Имането, включващо голямо количество златни пендари и накити, е събирано с години.  В основната си част това е плячка от жертви на ало бандата, командвана от фамилията на Келеша.

Заедно с Димитър Серафимов беше задържан и неговият син Васил, който е известен с влечението си към луксозни мерцедеси.

В семейството, което спада към ромите бургуджии, престъпният занаят се предава от баща на син.

По традиция обаче, най-големият мъжки наследник поема и щафетата като тартор, заедно и със семейното имане.

Димитър Серафимов има двама по-малки братя и сестра Гергина, но именно на него баща му поверил тайната къде е златото.

Димитър го пренесъл на новото място още в четвъртък, но за негов малшанс последвала полицейската акция и имането било намерено и конфискувано.

Всъщност операцията на спецпрокуратурата и полицията била предвидена за четвъртък, но била отложена един ден заради смъртта на бащата на Келеша, който не издържал сърдечна операция.

 Специализираният съд остави в неделя в ареста Димитър и синът му Васил, както и още четирима от задържаните участници в групата за ало измами.

Магистратите прецениха за тях, че има опасност да извършат ново престъпление. Под домашен арест беше пуснат един от задържаните, който е осъждан отдавна и е реабилитиран.

За него съдът прецени, че нямало опасност и да се укрие, защото е бил намерен на адреса, който е посочен. 

По време на заседанието на спецсъда стана ясно, че голяма част от свидетелските показания са на полицаи. 

„Не можем да приемем като чиста монета показания на полицаи, защото те в крайна сметка са заинтересовани лица, все пак трябва да се съберат доказателства по друг начин и по друг способ.

Единственото доказателство, за което прокуратурата се е хванала, е показания на свидетел със скрита самоличност, този свидетел казва, че моите подзащитни имали навика да си обръщат парите, спечелени по този начин, в злато - дупчат ги и ги крият. Аз пак ви казвам - радвам се, че не е казал, че купуват перални и бойлери, защото щеше да ми е много забавно да видя как влачат”, коментира адвокатът на обвиняемите Владимир Радев.

„Измамите, за които имаме доказателства и са привлечени обвиняемите, са три - две бяха предотвратени благодарение на усилията ни с полицията. Като цяло една от измамите е на стойност 11 хиляди евро, другите две са за по 2000 лева на човек”, заяви Евгения Деянова, наблюдаващ прокурор.

В петък освен Серафимови баща и син, бяха арестувани Атанас Димитров Майтапа, Янаки Янакиев- Зубето, Атанас Атанасов- Зума, Васил Атанасов-Инчхай и Сергей Янакиев-Гаргата, който са изпълнявали ролята на „въртачи”, както са известни хората, които звънят на жертвите.

Вече стана ясно, че бандата на Келеша, който е един от доайените на ало мафията у нас, е ограбила предимно възрастни софиянци, но е правела удари и в цялата страна.