В Гърция температурите вече са достатъчно високи, за да си направите една ваканция и да се порадвате на морето и хубавите плажове. Палитрата от пясъчни ивици е толкова голяма, че е трудно да изберете къде да прекарате почивката си. Независимо дали сте почитатели на спокойствието, или пък сте активни натури - фенове на водните и плажните спортове, гръцките плажове няма да ви разочароват нито за миг.

Подбрали сме няколко райски места, които са близо до Пловдив. До достигането им ви е необходимо добро настроение и само 4 часа път.

1. Плажът на Фанари

Плажът Фанари е само на 53 км от ГКПП Маказа на 300 километра от Пловдив. Той е известен още като “Златен пясък”, заради ситния пясък, в който можете да заровите крачета. Той продължава много навътре в морето, което става дълбоко съвсем плавно. Плажът започва от едноименното градче и се простира чак до границите на рибарския кооператив. Освен че има фин пясък и безброй видове черупкообразни, плаж Фанари е носител на наградата “Син флаг”.

2. Плажът на Авдира

Авдира е морски курорт, разположен край Ксанти, а плажът му е удостоен със Син флаг за чистота и безопасност на морето край него. Пясъкът блести на слънцето, може би заради многото черупки на морски обитатели, които ще намерите около брега. Морското дъно е много плитко и подходящо за малки деца, пише ТrafficNews.

3. Плаж Гьола на остров Тасос 

Гьола е естествена морска лагуна, издълбана от морето в скалите. Наподобява плувен басейн, а скалите покрай него са терасовидни и няма да имате проблем да се разходите по тях, но ако плажувате там ще трябва да сложите хавлиите си директно върху тях. До плажа се стига по черен път, близо до Астрис и малко ходене пеш.

4. Мраморният плаж на остров Тасос

Мраморният плаж e безспорно един от най-красивите в Тасос, който задължително трябва да посетите и, разбира се, да си направите снимка на него. Другото му име e Saliara beach и е разположен на 4 км от Макриамос. Остров Тасос е известен с многобройните си и красиви плажове, но специално този се отличава от другите с плажната си ивица, покрита изцяло с бели мрамори камъчета. 

5. Плажът на Керамоти 

Плажната ивица на места е широка 100 метра, а дължината й е 14 километра. Гърците й казват амоглоса, което означава „пясъчен език“. Това е и най-широкият плаж на Балканите, който не е застроен с хотели, каквато гледка наблюдаваме на родното Черноморие. 

Противно на повечето гръцки плажове, тук дъното на морето е покрито с фин пясък, а дълбочината му е минимална поне на 100 метра навътре.

Морската вода ще ви изненада – дори и през януари нейната температура не пада под 14 градуса. През топлите месеци тя стига дори до 30 градуса. Ако попитате местните, най-доброто време за море тук е през май и септември – когато не е горещо, а и туристите са малко.

6. Офринио Бийч (Тузла)

Курортното селища Паралия Офринио (Тузла) се намира на 58 км от Кавала и на 28 км от Аспровалта. Въпреки че предлага прекрасни условия за туристите, селището не е прекалено оживено и е идеален вариант за спокойна почивка. Плажът Офринио Бийч е дълъг и широк и известен с големия си детски център - кафене с надуваема водна пързалка, хамаци, батути и специални столчета за децата. 

7. Неа Ираклица

Ираклица се намира западно от Кавала на 10-ина км, веднага след Палио и преди Перамос. Лесно се стига до него - по новата магистрала за Солун се слиза на отклонението за Неа Перамос. Плажът е невероятен - златист пясък, плитко лазурно море и широка плажна ивица.Там е направо мечта - десетки километри плажове, повечето безлюдни, разположени след лозя и поляни - няма никакво строителство.